https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-hlasi-necekany-prirustek-mlade-gorily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo hlásí nečekaný přírůstek - mládě gorily

24.4.2016 19:19 | PRAHA (ČTK)
Matce i mláděti se po porodu daří dobře, takže byl rychle Pavilon goril otevřen už v neděli veřejnosti
Matce i mláděti se po porodu daří dobře, takže byl rychle Pavilon goril otevřen už v neděli veřejnosti
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
V pražské zoologické zahradě se v sobotu po poledni nečekaně narodilo gorilí mládě. Jeho matkou je čtyřiadvacetiletá Shinda. O březosti samci chovatelé nevěděli. Už ani nevěřili, že by mládě mohla mít. Její neplodnost byla připisována hormonálnímu antikoncepčnímu tělísku, s nímž přišla v roce 2001 z Austrálie a jehož účinky trvaly oproti předpokladům o několik let déle.
 

Shinda sice v minulosti několikrát zabřezla, ale opakovaně potratila, a vzhledem k nepravidelným cyklům jí byla nasazována hormonální léčba antikoncepcí. „Vůbec si nedovedu představit, co by mě mohlo překvapit víc. Nejenže jsme o Shindině březosti nevěděli, ale především jsme se časem vzdali nadějí, že by ještě mohla mít mládě. To nejen vypadá, ale skutečně je naprosto v pořádku. Nechci to zakřiknout, ale zdá se, že tu a tam se opravdu může stát zázrak,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

V sobotu ráno k překvapení všech začala rodit a zhruba hodinu po poledni přivedla na svět zdravé mládě. "Ihned po porodu se o mládě začala vzorně starat - očistila je i sebe, a ačkoliv je to její první potomek, chovala se jako zkušená matka," uvedl kurátor Vít Lukáš. Okamžitě Shinda spořádala i ovoce a vodu, které jí chovatelé nabídli.

Matce i mláděti se po porodu daří dobře, takže byl rychle Pavilon goril otevřen už v neděli veřejnosti. Kromě Shindy pavilon obývá ještě gorilí samec Richard a samice Kamba, Bikira a Kijivu, která je matkou čtyř mláďat. Dvakrát rodila také samice Kamba, její mláďata ale při porodu vždy zemřela. Nová role by mohla mít pro Shindu i další význam. "Před rokem totiž přišla o vedoucí postavení mezi samicemi, ale s mládětem se jí postavení ve skupině pravděpodobně opět zvýší," uvedl vrchní chovatel David Vala.

Mladě gorily není jediným vzácným přírůstkem pražské zoo v letošním roce. V lednu přišel v Troji na svět sameček hrocha obojživelného, který dnes dostal jméno Fanda. Počátkem dubna se narodilo mládě slona. Jde o první slůně, které se v pražské zoo narodilo a bylo zde také počato.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist