http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-ma-parek-pand-cervenych-samice-je-ze-svedska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Pražská zoo má párek pand červených, samice je ze Švédska

13.7.2017 03:10 | PRAHA (ČTK)
Pandy červené jsou vzácná zvířata, která jsou ohrožena ztrátou životního prostředí a nelegálním lovem. Dokážou žít ve vysoké nadmořské výšce, až v 3500 metrech nad mořem. Žijí v podhůří Himálaje v Nepálu, v Indii a Číně. V Evropě chová pandy červené asi 140 zoo, včetně několika zahrad v Česku. / ilustrační foto
Pandy červené jsou vzácná zvířata, která jsou ohrožena ztrátou životního prostředí a nelegálním lovem. Dokážou žít ve vysoké nadmořské výšce, až v 3500 metrech nad mořem. Žijí v podhůří Himálaje v Nepálu, v Indii a Číně. V Evropě chová pandy červené asi 140 zoo, včetně několika zahrad v Česku. / ilustrační foto
Návštěvníci pražské zoo mohou v expozici blízko hlavního vchodu spatřit novou pandu červenou. Jde o roční samici Wilmu, kterou zoo získala ze Švédska koncem května. Od té doby byla v zázemí, aby si zvykla na nové prostředí. Pražská zoo, která pandy červené chová od roku 1955, tak má nyní celý pár. Samec Pat nedávno oslavil desáté narozeniny. Zoo to včera uvedlo v tiskové zprávě.
 

Wilma se narodila loni v červnu ve švédském městě Eskilstuna. "Wilma je v dobré kondici a váží 4,04 kilogramu," uvedl Pavel Brandl z pražské zoo. "Je to první z našich pand, která už vyrostla na dietě s vysokým obsahem vlákniny a minimem jednoduchých cukrů," dodal.

Pat se stal v roce 2012 otcem mláděte Akima, šlo o první úspěšný odchov pand červených v pražské zoo. Chov těchto pand je náročný, neboť jde o velmi choulostivé šelmy. Chov je obtížný proto, že je těžké sestavit vhodný pár, který by byl schopný reprodukce a byl spolu schopný žít.

Panda červená byla dříve považována za blízkou příbuznou pandy velké. Zoologové ji však později vymezili samostatnou čeleď pandovitých, zatímco pandu velkou zařadili mezi medvědovité. Panda červená se podobně jako panda velká také živí bambusem, ale na rozdíl od ní konzumuje i další druhy rostlin, ptačí vajíčka a loví i drobné živočichy. Potravu si přidržuje zvláštním šestým prstem tvořeným výrůstkem zápěstní kosti.

Dospělá panda váží tři až šest kilogramů a s ocasem může měřit až 110 centimetrů. Samice jsou březí kolem 115 dnů a rodí většinou jedno až dvě mláďata. Narozená mláďata váží kolem 100 gramů, jsou slepá, holá a matka se o ně stará po dobu jednoho roku.

Pandy červené jsou vzácná zvířata, která jsou ohrožena ztrátou životního prostředí a nelegálním lovem. Dokážou žít ve vysoké nadmořské výšce, až v 3500 metrech nad mořem. Žijí v podhůří Himálaje v Nepálu, v Indii a Číně. V Číně se jim pro jejich červený kožich přezdívá ohnivé lišky.

V Evropě chová pandy červené asi 140 zoo, včetně několika zahrad v Česku. Ve zlínské zoologické zahradě se loni v září narodila dvojčata pandy červené, v předchozích letech hlásily přírůstky třeba zahrady v Liberci, Ostravě, Plzni či Jihlavě.



Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Blíž přírodě
Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist