https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-oslavila-prvni-narozeniny-goriliho-samecka-ajabu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo oslavila první narozeniny gorilího samečka Ajabu

25.4.2017 08:00 | PRAHA (ČTK)
Narození samečka Ajabu bylo před rokem velkým překvapením. Ošetřovatelé vůbec netušili, že Shinda potomka čeká, a vzdali se proto už všech nadějí na to, že by se mohla stát matkou.
Narození samečka Ajabu bylo před rokem velkým překvapením. Ošetřovatelé vůbec netušili, že Shinda potomka čeká, a vzdali se proto už všech nadějí na to, že by se mohla stát matkou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
Pochoutky ukryté v průhledných plastových barelech dostali v neděli v pražské zoo dva gorilí samečci jako dárek k narozeninám. Mladší sameček Ajabu přišel na svět před rokem. Neočekávaně ho porodila samice Shinda, o které si všichni mysleli, že je neplodná. Zoo jeho oslavu spojila s narozeninami jeho nevlastního bratra Kiburiho, kterému bylo včera sedm let. Popřát gorilím oslavencům v neděli přišel i herec Petr Nárožný.
 

Narození samečka Ajabu bylo před rokem velkým překvapením. Ošetřovatelé vůbec netušili, že Shinda potomka čeká, a vzdali se proto už všech nadějí na to, že by se mohla stát matkou. Malému samečkovi, jehož otcem je jediný samec v pražské gorilí skupině Richard, proto vybrali jméno Ajabu, které ve svahilštině znamená zázrak.

"Zvířata neumí být zlá ani zákeřná a já jim přeji, a včera hlavně gorilám, aby na ně byli lidé hodní a dopřáli jim místo k životu," pogratuloval včera gorilím klukům herec Nárožný.

Ajabu je podle ošetřovatelé zdravé a velmi pohodové mládě. Shinda se prý ke svému mláděti chová stále láskyplně, ale zároveň ho nijak nešetří. Díky drsnější výchově je i zdatný, silný a správně otrkaný.

"Osamostatňuje se, sám leze všude možně po expozici, spoustu času tráví hrami s Nuruem i Kiburim. Jen když se něco šustne, tak se samozřejmě hned drží mámy, která je pro něj stále hlavní ochránkyní," řekl kurátor primátů Vít Lukáš.

Oblíbené pochoutky v neděli při oslavě nedostali jen Ajabu a Kiburi, ale celá gorilí rodina. Velmi je přitom bavilo, že si je museli snažit vyndat z průsvitných plastových barelů.

Roční Ajabu stále pije mléko od matky, ale velice rád už ochutnává i veškerou pevnou gorilí stravu. Při krmení goril u mříží se podle ošetřovatelů snaží ukořistit cokoliv, co Shindě upadne, většinou ho o to ale stejně ostatní připraví. Jen láhev s pitím, kterou ráno gorily dostávají s ředěnou ovocnou šťávou nebo čajem, se prý snaží za žádnou cenu nepustit a všechno vypít.

Sedmiletý Kiburi, jehož rodiči jsou samice Kijivu a samec Richard, je oproti ročnímu gorilímu batoleti pomalu dospívající gorila. K ročnímu Ajabovi je většinou opatrný a něžný, umí se mu přizpůsobit, ale občas se s ním i pere a dělá mu naschvály.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist