https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-uzavrela-na-neurcito-pavilon-hrochu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo uzavřela na neurčito pavilon hrochů

7.9.2017 23:18 | PRAHA (ČTK)
Pražská zoologická zahrada uzavřela na neurčito pavilon hrochů kvůli problémům s čištěním vody. Ilustrační foto pražského hrocha.
Pražská zoologická zahrada uzavřela na neurčito pavilon hrochů kvůli problémům s čištěním vody. Ilustrační foto pražského hrocha.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Praha
Pražská zoologická zahrada uzavřela na neurčito pavilon hrochů kvůli problémům s čištěním vody. Návštěvníci mohou hrochy vidět ve venkovní expozici. Informovala o tom tisková mluvčí zoo Alena Šteffelová. Technologie čištění vody je v pavilonu problémem od jeho otevření.
 

Šteffelová uvedla, že zoo pavilon hrochů dosud nepřevzalo od investora, kterým je magistrátní odbor technické vybavenosti, kvůli zásadním chybám projektu, jejichž důsledkem je současný stav. "Tristní na celé situaci je, že příslušný odbor není schopen věc vyřešit, třebaže Zoo Praha vznáší závažné připomínky minimálně sedm let a více než čtyři roky, po které je pavilon ve zkušebním provozu, požaduje nápravu," dodala.

"Celý problém bohužel vznikl již v počátku, tedy před sedmi lety, při výběru instalované technologie. V minulých dnech jsme zoologické zahradě zaslali analýzu stavu a návrh řešení," uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Další etapa oprav začne, pokud zoologická zahrada bude akceptovat postup navržený magistrátem.

"Vzhledem k množství, charakteru a dynamice znečištění bude provozování takovéhoto zařízení i přes jakékoliv úpravy klást veliké nároky na obsluhu a nepřetržitý dohled zaměstnanců zahrady," dodal Hofman.

Pavilon, který patří mezi největší investice v historii zahrady, vyšel včetně výběhů na 173 milionů korun. V roce 2012 město za dodatečné práce na čištění vodních nádrží zaplatilo 11 milionů korun. V roce 2014 magistrát vypsal zakázku na dostavbu technologií na čištění vody za sedm milionů korun.

Stavba nového pavilonu hrochů začala v květnu 2010. Plocha pavilonu je 1400 metrů čtverečních a tři propojitelné výběhy mají celkovou plochu 8500 metrů čtverečních. Důvodem přestěhování pavilonů hrochů a slonů byla snaha přesunout tato těžko evakuovatelná zvířata ze záplavového území.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist