https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazsti-radni-budou-v-utery-jednat-o-zavedeni-mhd-zdarma
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražští radní budou v úterý jednat o zavedení MHD zdarma - kvůli smogu

23.1.2017 12:01 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Pražští radní budou v úterý kvůli smogu v hlavním městě jednat o zavedení městské hromadné dopravy zdarma.
Pražští radní budou v úterý kvůli smogu v hlavním městě jednat o zavedení městské hromadné dopravy zdarma.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Pražští radní budou v úterý kvůli smogu v hlavním městě jednat o zavedení městské hromadné dopravy zdarma. Omezení pro automobily město zatím nechystá. Naopak utlumena byla výroba ve čtyřech podnicích. Novinářům to dnes řekli primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD) a radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). V Praze jsou stále zhoršené rozptylové podmínky a kvalita ovzduší se podle meteorologů nezlepší do konce týdne. Nadále platí signál regulace, stejně jako ve Středočeském a Olomouckém kraji.
 

"V tuto chvíli připravuji podklady na úterní jednání rady, aby zvážila vyhlášení jízdného zdarma v rámci pražské MHD. To by mohla být motivace pro některé řidiče, aby odložili automobil a využili MHD. Vyzval jsem rovněž dopravní podnik (DPP), aby se připravil na možné posílení dopravy. Jednali jsme i s Českými drahami, aby se v případě zavedení jízdného zdarma, uznávalo i u nich," řekl Dolínek.

Regulaci automobilů Praha zatím nechystá. "V tuto chvíli nebudeme regulovat dopravu a omezovat vjezd. Nicméně vyzýváme řidiče, aby pokud možno nepoužívali automobily. Pokud nemají jiného zbytí, pak je prosíme, aby je odstavili na prvním místě a dál jeli MHD. Doufám, že si lidé uvědomí, že jde o zdraví všech," řekl Dolínek. Také vyzval podnikatele, kteří mohou odložit dodávky zboží, aby to udělali. Podle Dolínka by zavření hlavních silnic způsobilo to, že by řidiči hledali objížďky, což by zhoršilo situaci v těchto oblastech.

Místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus (Strana zelených) ke smogové situaci v Praze říká: "Chronicky nemocné pražské ovzduší potřebuje rychlé a účinné řešení. Pražským problémem je intenzivní automobilová doprava v centru města. Spalovací motory na naftu a benzín jsou podstatnou příčinou toho, proč se nám špatně dýchá. Dalšími důvody jsou zastaralé způsoby vytápění včetně nedostatečné podpory výroby tepla v centrálních zdrojích, nedostatečné čištění komunikací od prachu a dalšího znečištění a málo stromů v ulicích."

Podle Vilguse je třeba podpořit veřejnou dopravu s elektrickým pohonem, zejména příměstské vlaky, tramvaje, elektrobusy, případně též obnovené trolejbusy. „Praha ani další historická města nejsou vhodná pro masový automobilismus. Základem očisty pražského ovzduší je přísná a trvalá regulace osobní automobilové dopravy. Parkovací zóna s jednotnými pravidly v celém širším centru, mýto na vjezd do města a nízkoemisní zóna jsou kroky, které Pražanům přinesou čistší vzduch. Zároveň nesmíme zapomínat na ohleduplnější formy automobilismu – např. carsharing, a na podporu centrální výroby tepla.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) už vyzval k utlumení provozu ve čtyřech závodech v metropoli. Konkrétně jde o Kámen Zbraslav, cementárnu v Radotíně, slévárnu Agma Vysočany a Kare Praha, která recykluje stavební materiál. Praha nabádá obyvatele, aby omezili topení tuhými palivy. "Je třeba si uvědomit, že speciálně kamna na uhlí jsou zdrojem velkého znečištění v dané lokalitě. Proto bychom chtěli vyzvat obyvatele, aby topili správně, neškrtili kotle a spalování probíhalo, jak má. Má to velký vliv na množství emisí. Také chceme vyzvat, aby netopili v krbech," řekla Plamínková.

Podle náměstka ředitele ČHMÚ Jana Macouna se situace v následujících dnech nezlepší. "Ráz počasí je takový, že Praha je na hraně mezi oblastmi, kde se situace zlepšuje a kde je stále ještě problematická. Očekáváme, že obdobná situace se udrží zhruba do konce týdne s tím, že nevylučujeme nějaký krátkodobý pokles koncentrací, ale očekáváme potom jejich opětovný nárůst," řekl.

Po několika dnech byla dnes odvolána smogová situace ve Zlínském kraji a v části Moravskoslezského kraje. Ve větší části Moravy už smog není, na většině území Čech naopak smogová situace pokračuje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

24.1.2017 06:21
Hurá. Ať žije elektrická trakce. A možná budou spuštěny i nízkoemisní zóny, které má Praha už několik let připraveny. Což by zase mohlo přispět k omlazení vozového parku. A město by mohlo svým podnikatelům přispět na elektromobily. Samá pozitiva, myslím, že v roce 2030 to bude skutečnost, zatím jen sen.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

24.1.2017 09:50 Reaguje na Katka Linke
Až na úplnou drobnost.. kdo to zaplatí?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist