https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-40-lety-zamoril-dioxinovy-mrak-okoli-mestecka-seveso
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před 40 lety zamořil dioxinový mrak okolí městečka Seveso

10.7.2016 10:10 | SEVESO/PRAHA (ČTK)
Seveso je menší městečko na severu Itálie, které leží kousek od Milána. Na titulní stránky všech světových médií se dostalo v roce 1976 kvůli havárii v místní chemičce. Ten den, 10. července 1976, byla zrovna prosluněná sobota a ve městě panovala pohoda. V nedaleké chemičce vybuchl jeden z reaktorů a zaměstnanci závadu rychle opravili. Až po asi dvou týdnech vedení firmy přiznalo, že do ovzduší uniklo velké množství prudce jedovatých dioxinů.
 

Ptáci padali k zemi a děti si dál hrály, shrnul později jeden z obyvatelů městečka Seveso, ve kterém tehdy žilo 14.000 lidí, situaci těsně po výbuchu. Z továrny, která vyráběla chemické postřiky na plevel, unikl jeden z nejprudších jedů vůbec, TCDD, který je nejtoxičtější z dioxinů. Nebezpečí této látky spočívá, stejně jako u radioaktivity, v tom, že je neviditelná a jedovatá v miniaturních dávkách.

Do ovzduší unikly dva kilogramy tohoto dioxinu, což je podle odborníků množství, které by dokázalo otrávit přibližně 19.000 lidí. Dioxinový mrak zasáhl území, na kterém žilo 220.000 lidí, a přibližně 200 obyvatel utrpělo těžkou otravu.

Již několik hodin po úniku se na tvářích některých dětí objevilo poškození kůže podobné popáleninám. Později se u lidí nejvíce vystavených jedovatému mraku dioxinu objevilo chlorakné.

Stejný symptom se projevil například u bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka, který byl otráven dioxinem při večeři se zástupci zpravodajských služeb před prezidentskými volbami v roce 2004.

U postižených se také objevovaly silné bolesti hlavy, poškození jater a ledvin, která byla v mnoha případech trvalá. Kromě toho jsou dioxiny karcinogenní a podle oficiálních údajů kolem třiceti žen z obav před možnou deformací plodu přistoupilo k interrupci. Zahynulo také přes 3000 domácích zvířat, dalších 80.000 kusů bylo utraceno z preventivních důvodů.

Zamořená oblast byla rozdělena do tří zón podle množství dioxinu. V nejpostiženější zóně A žilo 736 obyvatel, v zóně B 4700 a v zóně R 31.800 lidí. Zasaženo tak bylo kolem 37.000 lidí.

Vlastníkem továrny byla společnost ICMESA patřící do švýcarského koncernu Givaudan. Snaha "ututlat" únik dioxinu vedl k velkému skandálu, k obřímu odškodnění a soudům. Jako první byli zatčeni technický ředitel společnosti ICMESA Herwig von Zwehl a Paolo Paoletti, šéf výroby. Toho v roce 1980 zastřelila jedna z menších levicových teroristických organizací. V roce 1983 bylo pět vedoucích pracovníků továrny odsouzeno k 2,5 až pěti letům vězení, tři z nich byli později omilostněni.

Katastrofa v Sevesu vedla k přijetí takzvané direktivy Seveso Evropským společenstvím, která zpřísnila bezpečnostní pravidla v chemických provozech.

Termínem dioxiny se označují dvě skupiny sloučenin blízkých si chemickou strukturou a chemickým chováním. Obě skupiny dohromady zahrnují 210 látek. Ze 17 toxických dioxinů je nejnebezpečnější TCDD. Dioxiny se označují za nejtoxičtější látky "vytvořené" lidskou činností a uvolněné do životního prostředí. Vznikají například při chemických reakcích při výrobě pesticidů, chlorovaných látek, při bělení celulózy chlorem nebo například při spalování odpadů, v metalurgii nebo i při určitých požárech.

Dioxiny nejsou rozpustné ve vodě a jen velmi těžce se váží na jiné chemikálie, ukládají se tak v životním prostředí i v tukových tkáních živočichů, včetně člověka. Do lidského organismu se mohou dostat vdechnutím, v potravě nebo pokožkou.

Dlouhodobé působení dioxinů na přírodu a člověka se prokázalo například ve Vietnamu, kde Američané za války použili jedovatou látku Agent Orange s vysokým obsahem dioxinu. Dioxiny vznikaly také v letech 1965 až 1968 v neratovické Spolaně jako vedlejší produkt při výrobě herbicidů. "Dioxinovou krizi" v Belgii způsobilo v roce 1999 odhalení dioxinů v belgických krmných směsích pro dobytek a drůbež, které vedlo k uzavření stovek hospodářství, sebevraždám farmářů i k prohře konzervativní vlády. Dioxinový skandál také vypukl v roce 2011 v Německu, kde úřady nechaly preventivně uzavřít přes 1000 zemědělských podniků a utratit několik tisíc slepic kvůli výskytu dioxinu ve vejcích.


reklama

 
David Preisler
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist