https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-patnacti-lety-se-prahou-prohnala-velka-voda-az-do-konce-zari-ji-na-kampe-pripomina-vystava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před patnácti lety se Prahou prohnala velká voda. Až do konce září ji na Kampě připomíná výstava

11.8.2017 16:23 | PRAHA (Ekolist.cz)
Povodeň, která Prahu v srpnu roku 2002 postihla, byla svým rozsahem, průtokem a důsledky nejničivější povodní v novodobé historii města. Na snímku Malostranská.
Povodeň, která Prahu v srpnu roku 2002 postihla, byla svým rozsahem, průtokem a důsledky nejničivější povodní v novodobé historii města. Na snímku Malostranská.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Výstavou nazvanou „15 let od povodně“ si hlavní město připomíná ničivé záplavy, které Prahu a jiná místa Česka zasáhly, a které zcela změnily pohled na způsoby ochrany před velkou vodou. Na dvaceti panelech umístěných v parku Kampa si lidé mohou prohlédnout dobové velkoformátové fotografie a zavzpomínat na dobu, kdy se metropole bránit přírodním katastrofám podobného rozsahu teprve učila. Informuje o tom pražský magistrát.
 

Povodeň, která Prahu v srpnu roku 2002 postihla, byla svým rozsahem, průtokem a důsledky nejničivější povodní v novodobé historii města. Dvě mimořádně vydatné vlny srážek zasáhly 6. až 7. srpna a 11. až 12. srpna postupně celé území povodí Vltavy a výška hladiny vodních toků protékajících hlavním městem v řadě případů přesáhla povodňové značky nejvyšších zaznamenaných povodní v historii.

Povodeň trvala od 8. do 19. srpna. Zasáhla více než 5,8 procenta rozlohy města, navíc místa s nejhustší či důležitou městskou infrastrukturou i místa s největší hustotou obyvatel a s historickou zástavbou. Povodní byly postiženy městské části Praha 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 12, Suchdol, Lysolaje, Chuchle, Radotín, Zbraslav, Lipence a Troja. Z těchto městských částí bylo evakuováno 48 470 osob. Nejpostiženějšími městskými částmi byly Praha 7 a Praha 8.

„Tehdy začala naše cesta k Praze daleko lépe připravené na přírodní katastrofy a z jejich tehdejších zkušeností čerpáme vlastně dodnes,“ uvedla primátorka Prahy Adriana Krnáčová.

„Přál bych si, abychom v případě, že se s velkou vodou ještě setkáme, dokázali naše dosavadní zkušenosti i zkušenosti našich předchůdců využít tím nejlepším možným způsobem. K plné součinnosti a ke vzájemné ochraně,“ dodal radní pro oblast bezpečnosti Libor Hadrava.

Celková výše škod činila téměř 30 miliard korun, z toho 15 miliard na majetku města, včetně 7 miliard škod na metru. Na území hlavního města naštěstí nedošlo v přímé souvislosti s povodní ke ztrátám na životech. Výstava je přístupná od 10. srpna a potrvá až do 30. září.
reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist