https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pred-zmenou-klimatu-nas-zachrani-mraky-tvrdi-klimaskeptik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před změnou klimatu nás zachrání mraky, tvrdí klimaskeptik

7.5.2012 02:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Mrak cirrus je tvořený drobný ledovými krystaly. Na planetární klima působí jako poklička, která drží teplo na Zemi.
Mrak cirrus je tvořený drobný ledovými krystaly. Na planetární klima působí jako poklička, která drží teplo na Zemi.
Po desítky let se určitá skupina vědců snaží zpochybnit převládající teorii o probíhající klimatické změně. Jedním z argumentů, který nelze brát na lehkou váhu, je, že nás před klimatickou změnou zachrání mraky, píší New York Times. Podle většiny klimatologů je ale tak silný vliv mraků neprokazatelný.
 

Podle této teorie je sice možné, že člověkem vypouštěné skleníkové plyny způsobí oteplení planety, ale od nárůstu teplot nás ochrání oblaka a mraky. Ty totiž mají podle svého typu a výšky schopnost ovlivňovat teplotu na planetě v obou směrech.

Teorie staví na dosud největším tajemstvím klimatické vědy. Nikdo totiž neumí předpovědět, jak se mraky budou v čase měnit. Většina vědců věří, že mraky budou mít na průběh klimatické změny neutrální vliv, případně že jej urychlí. Jednoznačný důkaz ale chybí a prostoru nejistoty se chopili vědci, kteří klimatické změny popírají.

Jedním z předních zastánců teorie mraků je Richard S. Lindzen, profesor meteorologie na věhlasném Massachusetts Institute of Technology. V oboru je respektovaným vědcem, který se klimatu věnuje od šedesátých let minulého století.

Mraky se nám zdají natolik známé, že je bereme jako samozřejmost. Jejich vliv na klima je přitom obrovský. Energie, která umožňuje život na Zemi, pochází ze Slunce. Aby se planeta nezačala přehřívat, musí část energie vracet zpět do vesmíru. Mraky ovlivňují tok energie v obou směrech.

Nízko položené, husté mraky působí jako zrcadlo, které odráží sluneční záření zpět. Vysoko položené, tenké mraky mají opačný vliv, působí jako jakási poklička, která drží teplo na Zemi. V současném klimatu převažuje chladivý vliv mraků.

Podle Richarda Lindzena není planeta nijak zvlášť citlivá na emise skleníkových plynů, protože mraky umí jejich vliv eliminovat. Má to fungovat tak, že po oteplení povrchu planety se zvýší i odpar vody, z vlhkosti tropů budou vznikat mraky, které se rychle vyprší. Z odpařené vody se tak nebudou tvořit ledové krystalky, ze kterých pak vznikají mraky vysokého patra, tzv. cirry. Tyto mraky jsou ty, které zadržují teplo. Tím se působení skleníkových plynů vyrovná, argumentuje Lindzen. Většina vědců ale jeho teorii považuje za neprokazatelnou.

Výzkumníci uznávají, že v atmosféře poroste množství vodní páry v souvislosti s vyšší teplotou. Není ale vůbec jasné, jaký typ a jaké umístění budou mraky mít. Vědci používají náročné počítačové programy pro předpověď vývoje klimatu. Počítače ale stále neumějí dát odpověď na otázkou, jak se budou vyvíjet jednotlivé mraky a oblačnost nad celou Zemí po dobu století.


reklama

 
Další informace |
Podle článku New York Times Clouds’ Effect on Climate Change Is Last Bastion for Dissenters vydaného 30. dubna 2012.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist