https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prerov-chysta-novou-vysadbu-ve-svrcove-kvuli-kurovcove-kalamite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přerov chystá novou výsadbu ve Svrčově kvůli kůrovcové kalamitě

17.9.2016 09:40 | PŘEROV (ČTK)
Polesí Svrčov, které je ve vlastnictví města Přerov, čeká v nejbližší době rozsáhlé kácení. Důvodem je kůrovcová kalamita, která ochromila i další lesy, zejména na střední Moravě. Brouci za dva roky zlikvidovali několik hektarů lesa. Podle rozhodnutí přerovských radních vykácený porost nahradí nová výsadba. Na zalesnění a následnou údržbu uvolnila radnice téměř tři miliony korun, informovala ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová.
 

"Vlivem dlouhodobého sucha a dalších klimatických činitelů došlo k přemnožení kůrovců. Napadené stromy, převážně smrky, bude nutno v co nejkratší době odstranit z lesních porostů a vzniklé holiny do dvou let zalesnit," uvedl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO). Město podle něj kvůli nové výsadbě vyhlásilo veřejnou zakázku, nabídky firem bude radnice otevírat v pondělí.

Lesní hospodářský celek Svrčov, který se nachází zhruba 13 kilometrů od Přerova, má výměru 585 hektarů, nové zalesnění se týká pozemku o celkové rozloze 48 hektarů. "O polesí se stará lesní hospodář, který je zaměstnancem Technických služeb města Přerova. Technické služby původně sjednaný objem zalesnění, který nepočítal s kůrovcovou kalamitou, už vyčerpaly, proto věc muselo řešit město Přerov," uvedl náměstek Měřínský. Smrky by měly být z 80 procent nahrazeny duby, buky, habry a lípami, v menší míře se budou sázet také jedle.

Kromě Svrčova uvolní přerovská radnice dalších 1,4 milionu korun na náhradní výsadbu stromů ve městě, které mají nahradit pokácené dřeviny. Jde o stromy, které byly pokáceny kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Nové stromy budou vysázeny nejen v samotném Přerově, ale i v místních částech. "Firma, která zakázku vyhraje, se zaváže nejen k výsadbě vzrostlých dřevin, ale i k jejich péči po dobu pěti let. Po tuto dobu musí zajistit zálivku, kontrolu úvazků, výchovný řez, odplevelení, ale také výměnu sazenic, které se v půdě neujaly," dodal Měřínský.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist