https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pres-vysokou-pokutu-firma-zavezla-jezirko-s-chranenymi-zivocichy-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přes vysokou pokutu firma zavezla jezírko s chráněnými živočichy

25.9.2016 16:17 | MIKULOVICE (ČTK)
Společnost Skládka Elzet podnikatele Luďka Zahradníka i po uložení pokuty 1,5 milionu korun za příliš rozsáhlé zavážení vodní plochy v bývalé cihelně Blato u Mikulovic ve své činnosti pokračovala. V současnosti už biotop, kde se vyskytovalo šest zvláště chráněných živočišných druhů, prakticky zmizel. Podnikatel ignoroval i zákaz od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) po její květnové kontrole, sdělil ČTK ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové Lukáš Trávníček.
 

"Provozovatel skládky i přes zákaz pokračoval v zavážení a ve velmi krátké době zavezl kompletně vodní plochu. Tím mohlo dojít k nevratnému zničení biotopu," uvedl Trávníček. Inspekce zatím posuzuje, zda podnikatel znovu porušil předpisy v oblasti ochrany přírody. Vloni uloženou pokutu 1,5 milionu korun Zahradník zaplatil, ale podal proti ní správní žalobu, kterou nyní přezkoumává Městský soud v Praze.

ČIŽP se skládkou Blato zabývala v minulosti mnohokrát, ale provozovateli skládky se vždy podařilo sankcím za porušení předpisů na ochranu přírody vyhnout. Před lety stál jednatel firmy Luděk Zahradník kvůli obžalobě z vyhubení tří druhů chráněných živočichů i před soudem, po několika odvoláních byl nakonec v roce 2009 obvinění zproštěn.

V lokalitě Blato dříve žily vzácní obojživelníci a ptáci. "V současné době tam už není co chránit," řekl ČTK ředitel regionálního pracoviště Agentury přírody a krajiny ČR Vlastimil Peřina. Připouští, že chyba se stala již před lety, kdy Zahradník získal povolení na provozování skládky bez omezení od orgánů ochrany přírody. Teprve později byly objeveny vzácné druhy živočichů a zavážení bylo omezeno. Přírodní lokalitu později také z velké části zničila stavba státní silnice I/37.

Zahradník od konce 90. let zavážel bývalý zemník cihelny Blato stavebním odpadem. Později na tuto činnost potřeboval výjimku ministerstva životního prostředí z ochranných podmínek zvláště chráněných druhů živočichů. I když ji dvakrát získal, pokaždé byl proti ní podán rozklad a nikdy nenabyla právní moci.

Podle Ondřeje Zahradníka z firmy Skládka Elzet ČIŽP pokračuje ve svém šikanujícím chování, aniž uznala jiná stanoviska a předchozí rozhodnutí, která jsou v rozporu s její argumentací. Tvrdí, že inspekce nezasáhla, když byla na sousední parcele jiného vlastníka zavezena oblast s mělkými tůněmi, která byla zásadní pro zachování ohrožených druhů. "Je s velkým podivem, že ČIŽP v této otázce nejednala, byť toto počínání sledovala při četných kontrolách našich parcel. Nyní se diví, že v lokalitě se již žádné ohrožené druhy nevyskytují," uvedl ve vyjádření pro ČTK Zahradník. Poukázal i na vliv výstavby silnice, která přes území vede, postupující změny ekosystému a negativní působení ryb, což inspekce podle něj přehlíží. "Závěrem mohu sdělit, že lokalita je od roku 1998 vedena jako skládka, a naše společnost pouze vrací území do původní podoby, jaká byla před průmyslovou těžbou, a to za pomocí inertních materiálů, z valné většiny jílu, který se před mnoha lety z oblasti vytěžil," uvedl Zahradník.


reklama

 
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist