https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prevod-armadni-lokality-cervenak-na-pardubice-se-vlece
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Převod armádní lokality Červeňák na Pardubice se vleče

12.10.2016 10:56 | PARDUBICE (ČTK)
Stoupenci přeměny bývalého vojenského cvičiště v Pardubicích zvaného Červeňák na přírodní park mají obavy o osud této lokality. Zastupitelstvo pověřilo počátkem března náměstka primátora Jana Řehounka (ANO), aby jednal s ministerstvem obrany o převodu území na město, dosud se je však nepodařilo získat. Lokalitu by také měla protnout silniční propojka, což ochránci přírody i někteří zastupitelé odmítají.
 

"Ani po půl roce pardubická radnice žádost na převod pozemků nepodala, náměstek Řehounek jedná pouze o převodu pozemků pod uvažovanou trasou silniční propojky, nikoliv pod celým územím vojenského prostoru, který by mohl sloužit k rekreaci obyvatel," uvedl jednatel Klubu přátel Pardubicka Jan Řeháček. Klub chce v lokalitě zbudovat naučnou stezku nazvanou Podél Chrudimky.

Radnice chce kvůli dopravní obslužnosti krajské nemocnice nejdříve vybudovat přes Červeňák silniční propojku ulic Pod Břízkami a Kyjevská.

"Máme na ministerstvu požádáno o bezúplatný převod pozemků pod plánovanou propojkou, připravují se oddělovací geometrické plány. Mám obavu, že pokud požádáme o celek, pak se nám nepodaří plánovanou silnici postavit," řekl ČTK Řehounek. Podle něj město požádá ministerstvo o ostatní pozemky, až když získá potřebný pruh území pro propojku.

Aby Pardubice mohly pozemky získat zdarma, musí zaručit že budou aspoň deset let sloužit veřejnému zájmu. "Jakékoliv komerční aktivity by tam město nemohlo provozovat, což zároveň vyvrací obavy, že by území poskytlo developerům," dodal Řehounek. Zdůrazňuje, že na bezúplatný převod majetku státu není právní nárok a kdyby se jej ministerstvo rozhodlo prodat, Pardubice by se zřejmě zúčastnily dražby.

Proti propojce pardubických částí přes Červeňák už delší dobu vystupují někteří zastupitelé, například Jan Linhart (Patrioti Pardubic) nebo Karel Haas (ODS). Vadí jim rozdělení území silnicí, kterou považují za zbytečnou, neboť v budoucnu by měl v těsné blízkosti vést jihovýchodní obchvat. Linhart také poukazuje na přírodní hodnotu území.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist