https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prevoz-zubru-z-polska-do-milovic-se-zpozdi-ceka-se-na-povoleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Převoz zubrů z Polska do Milovic se zpozdí, čeká se na povolení

30.11.2015 09:48 | MILOVICE (ČTK)
Zubři patří v Česku k původním živočišným druhům. Člověkem byli vyhubeni až ve středověku
Zubři patří v Česku k původním živočišným druhům. Člověkem byli vyhubeni až ve středověku
Převoz sedmi zubrů z polských rezervací do bývalého vojenského prostoru v Milovicích na Nymbursku se zpozdí. Původně měla být zvířata přivezena v pondělí, polským veterinárním orgánům se ale transport nepodařilo zanést do celoevropského systému, a tak zatím nemohl být povolen. Zubři se mají připojit k divokým koňům a praturům, kteří v Milovicích spásají agresivní trávy.
 

"Polská strana nám bohužel oznámila, že se polským veterinárním orgánům nepodařilo v pátek odpoledne propojit s celoevropským systémem evidujícím transporty zvířat, a proto nemohly pondělní transport zubrů zanést do systému a povolit. Ani během dneška se polským kolegům nepodařilo problém vyřešit. Nový termín by nám kolegové z Polska měli sdělit během pondělního rána," uvedl ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Výhodou nového termínu by mohlo být lepší počasí. Zatímco v pondělí a v úterý má pršet, od středy by mělo být tepleji a jasno. Protože je terén v rezervaci pro transportní kamion náročný, měl by být příjezd zvířat za sucha snadnější. Zubři přijedou v transportních bednách, každou z nich bude třeba z nákladního vozu sundat nakladačem.

Zvířata budou po příjezdu v dvouhektarové aklimatizační ohradě, později mají být vypuštěna na hlavní pastvinu. V části bývalého vojenského prostoru, kde se od ledna pasou divocí koně, se už změnila vegetace. Zvířata spásají agresivní trávy, pomáhají tak zachovávat vzácné přírodní druhy, například byliny a hmyz.

Sedm samic zubrů pochází ze tří polských rezervací Pszczyna, Niepolomice a Kiermusy. Polští odborníci sestavili chovnou skupinu tak, aby šlo o nepříbuzné kusy. Nejstaršímu zvířeti je sedm let, nejmladšímu dva roky. Původně měl přijet také samec, ten však neprošel přísnými veterinárními testy. Z Polska má tak přijet za stádem jiný zubří býk s několikadenním zpožděním.

Zubři patří v Česku k původním živočišným druhům. Člověkem byli vyhubeni až ve středověku. Právě na území středních Čech byly přitom objeveny jedny z posledních archeologických nálezů dokládajících přítomnost zubrů na českém území. Pocházejí z Libice nad Cidlinou na Nymbursku a jsou z 10. století.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist