https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prevrat-v-pohledu-na-dinosaury-byla-to-i-nocni-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Převrat v pohledu na dinosaury: byla to i noční zvířata

15.4.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Velociraptor mongoliensis lovil podle nových poznatků především v noci.
Velociraptor mongoliensis lovil podle nových poznatků především v noci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lars Schmitz / Science/AAAS
Tvůrci filmu Jurský park byli v jedné věci zřejmě blíže realitě, než si uvědomovali: nové výzkumy k překvapení vědců ukázaly, že masožraví dinosauři převážně lovili v noci.
 

Podle studie otištěné v dnešním čísle časopisu Science se nyní odborníkům podařilo získat nové a převratné poznatky o životě dinosaurů. Až doposud se předpokládalo, že byli aktivní především přes den, zatímco „noční život“ patřil spíše prvním savcům. Nyní je zřejmé, že lov kořisti byl především záležitostí noci. „Bylo to pro nás překvapení, ale dává to smysl,“ uvedl profesor Ryosuke Motani, spoluautor studie.

Klíčem k tomu zjištění se stalo zkoumání „očí“ zvířat, tedy přesněji řečeno míst na kostrách a zkamenělinách, kde se kdysi nacházely. U několika desítek vzorků vědci proměřovali různé parametry a srovnávali je s rozměry určitých lebečních částí u žijících zvířat. Vycházeli při tom z faktu, že oči a jejich velikost mají jiné „parametry“ u zvířat převážně aktivních v noci a těch, kteří loví v noci.

Jaké oko, takový život

Pterosaurus Ctenochasma elegans patřil k "nočním letcům".
Pterosaurus Ctenochasma elegans patřil k "nočním letcům".
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lars Schmitz / Science/AAAS
Ze získaných dat poté zjistili, že podle uspořádání očí je možné i z kosterních ostatků určit, zda se jednalo o zvíře denní či noční. Vyšlo jim z toho, že například velociraptoři a další druhy menších masožravých dinosaurů patří do skupiny „nočních lovců“. Zda se to samé týkalo také jejich „velkých“ příbuzných, nebyli vědci schopni rozhodnout, protože u zvířat jako je Tyrannosaurus rex se nezachovaly ty kosterní části, které by jim dovolili zařadit je do první či druhé skupiny.

Naproti tomu se ukázalo, že býložraví dinosauři byli aktivní „ve dne i v noci“, protože s ohledem na svoji tělesnou konstituci byli nuceni neustále přijímat potravu – s výjimkou nejteplejších částí dne, kdy odpočívali. To samé dle vědců platí i o „srovnatelných“ zvířatech v současnosti, například slonech.

Létající dinosauři a také první ptáci byli většinou aktivní ve dne, ačkoliv někteří z nich, například pterosaurové, byly zjevně také noční zvířata.

Nejde přitom jen o dinosaury. „Tato metoda je novou důležitou pomůckou, která nám pomůže porozumět, v jakém prostředí tato zvířata žila a jak jejich evoluci za miliony let ovlivňovalo jejich prostředí,“ uvedl profesor Ryosuke Motani, spoluautor studie.


reklama

 
Další informace |
Zdroj: Science

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist