https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pribram-kvuli-bezpecnosti-pokaci-jirovce-v-marianskem-udoli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příbram kvůli bezpečnosti pokácí jírovce v Mariánském údolí

13.3.2017 12:00 | PŘÍBRAM (ČTK)
Petice žádala, aby město pokračovalo v kácení chřadnoucích jírovců, které bylo v minulosti zastaveno. / ilustrační foto
Petice žádala, aby město pokračovalo v kácení chřadnoucích jírovců, které bylo v minulosti zastaveno. / ilustrační foto
Příbramská radnice dá kvůli bezpečnosti pokácet jírovce v ulici Mariánské údolí. Poraženo má být osm stromů starých 80 až 100 let, jejich odstranění požadovala petice lidí z okolí. Pokácené stromy kaštanů budou nahrazeny novou výsadbou, sdělila v pátek ČTK mluvčí radnice Pavlína Svobodová.
 

Petice žádala, aby město pokračovalo v kácení chřadnoucích jírovců, které bylo v minulosti zastaveno. Stromy jsou podle ní napadené klíněnkou jírovcovou a jsou oslabené, lámou se jim větve a zejména při silnějším větru jsou nebezpečné pro okolí. Svobodová poukázala na to, že částí ulice denně chodí nejen místní, ale i návštěvníci poutního místa Svatá Hora, děti z nedalekých školek i studenti průmyslové školy.

"Stromy mají tvarově deformované koruny, jsou vychýlené ze svislé osy v důsledku omezeného přístupu světla a dále jsou u těchto stromů různé typy lokálních dutin, často velkého rozsahu," upozorňuje posudek, který si město nechalo vypracovat i přes to, že kácení již bylo povoleno odborem životního prostředí. "I kdybychom odstranili všechny větve, ve kterých se dutiny nacházejí, tento zásah by sám o sobě přinesl výrazné narušení stromu," uvedl starosta Jindřich Vařeka (ANO).

Město nedávno také rozhodlo o pokácení části lipové aleje v ulici 28. října. Cílem je, aby se ulice prosvětlila a zbylé stromy měly lepší podmínky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist