https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prijde-zelena-usporam-ii-studie-vyzyva-k-dalsimu-zateplovani-domu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přijde Zelená úsporám II.? Studie vyzývá k dalšímu zateplování domů

23.2.2011 11:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Program energetické nezávislosti by měl zlepšit ovzduší také na venkově, kde domácnosti často musí volit mezi špinavým uhlím a drahým plynem.
Program energetické nezávislosti by měl zlepšit ovzduší také na venkově, kde domácnosti často musí volit mezi špinavým uhlím a drahým plynem.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Hnutí Duha si nechalo vypracovat studii, podle které by důkladné zateplení většiny domů v ČR mohlo přinést úsporu minimálně 39 miliard korun ročně pro české domácnosti, podniky a obce. Program energetické nezávislosti, který by mohla vláda vytvořit, by navazoval na Zelenou úsporám.
 

„Využití příležitostí, které ČR má k zateplování by srazilo naší závislost na dovozu zemního plynu z Ruska, srazilo by naší závislost na uhelných dolech, které devastují krajiny a vystěhovávají lidi a srazilo by milionům domácností účty za energii,“ říká programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. Podle něj by se díky programu vytvořily desítky tisíc pracovních míst, zejména ve stavebním průmyslu a podstatně by se vyčistil vzduch nejen od emisí oxidu uhličitého, ale jde také o silné znečištění vzduchu v malých obcích, které poškozuje každou zimu zdraví stovek tisíc lidí.“ Program energetické nezávislosti má za úkol každý rok zateplit desítky tisíc bytů v ČR. Kromě zateplení by měl program domy vybavit solárními kolektory na ohřívání vody nebo moderními kotli na biomasu a zajistil tak jejich vytápění domácími, čistými a levnými zdroji tepla.

Bude potřeba 16 miliard

Podle Hnutí Duha by měl být rozpočet Programu energetické nezávislosti 16 miliard korun ročně. Díky nim se údajně podaří během 20 let „rok po roku, dům po domu“ zateplit většinu budov v zemi. Financování programu by mohlo být z aukcí emisních povolenek, z dividend ČEZu a také prostřednictvím evropských fondů. Hnutí Duha uvádí, že by se mohl program otevřít již v příštím roce. V tom případě by mohla jako překlenovací injekce posloužit část zisků ČEZu. Podle Hnutí Duha by měl stát využít až 7 miliard korun ročně. Stát by tak rodinám vrátil část peněz, kterou zaplatí v účtech za elektřinu tím, že by jim zateplením domů a bytů pomohl snížit jejich výdaje na energii, navrhuje ekologická organizace.

Od roku 2013 by podle Hnutí Duha program financovaly peníze z aukcí povolenek ke znečišťování, tedy peníze od uhelných elektráren, hutí, chemiček a dalších velkých podniků. Příjmy státu z aukcí povolenek by měly být podle MŽP v roce 2013 zhruba 12 miliard korun a v dalších létech růst. Pokud poslanci zruší klauzuli, podle které ČEZ a další výrobci elektřiny dostanou část povolenek zdarma, mohou být výnosy až dvojnásobné. Názor Hnutí Duha je podpořen také evropskou legislativou, která požaduje, aby polovina z výnosů z aukcí emisních povolenek sloužila k snižování emisí skleníkových plynů.

Kvůli uhlí padlo 81 obcí

Společnost Porsenna ve své studii pro Hnutí Duha spočetla, že díky zateplování je možné snížit spotřebu energie k vytápění v českých domácnostech o 144 PJ ročně. To je skoro dvakrát více energie, než kolik se může získat při kontroverzním rozšířením uhelných dolů na Mostecku a prolomením takzvaných těžebních limitů. „Od druhé světové války ustoupilo zejména v severních Čechách stovky kilometrů čtverečních zeminy povrchovým dolům, padlo 81 obcí a velkých měst. Nyní se rypadla zastavila před tisícovým městem Horní Jiřetín, které tlaku statečně odolává,“ řekl Martin Sedlák z Hnutí Duha a dodal, že české teplárny ročně vypustí tolik emisí jako devět a půl milionu osobních automobilů. Dalším plusem zateplených domů bude, že snížíme závislost na zemním plynu z Ruska. Za jeho dovoz loni ČR utratila desítky miliard korun, a pokud se sníží tyto výdaje, zůstane více peněz v domácí ekonomice.

Program Energetické nezávislosti by podle Hnutí Duha měl plynule navázat na Zelenou úsporám. Jeho administrací by prý vláda měla opět pověřit Státní fond životního prostředí. Majitele domů, kteří již mají připraveny projekty na zateplování, by tak nemuseli ztrácet čas a peníze.


reklama

 
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist