https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prirodni-ledopad-v-krkonosich-laka-desitky-lezcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přírodní ledopád v Krkonoších láká desítky lezců

30.1.2018 23:55 | ŠPINDLERŮV MLÝN (ČTK)
Přírodní ledopád v Labském dole v Krkonoších, na němž Správa Krkonošského národního parku během zimy nabízí možnost lezení, přilákal v této zimní sezoně desítky lezců z celé republiky.
Přírodní ledopád v Labském dole v Krkonoších, na němž Správa Krkonošského národního parku během zimy nabízí možnost lezení, přilákal v této zimní sezoně desítky lezců z celé republiky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lukáš Neklan / Ledopad.KRNAP.cz
Přírodní ledopád v Labském dole v Krkonoších, na němž Správa Krkonošského národního parku během zimy nabízí možnost lezení, přilákal v této zimní sezoně desítky lezců z celé republiky. Také dnes zamířilo do Labského dolu pokořit zhruba 20 metrů vysokou skalní stěnu pokrytou ledem několik z nich.
 

"Je nás tady teď osm. Dnes to ale není ono, je moc teplo. V Krkonoších jsou teploty nad nulou. Nahoru máme proto natažený pouze jeden směr. Nahoru jsem to dnes už vylezl, ale není to úplně bezpečné. Minulý týden to bylo lepší," řekl ČTK dopoledne lezec Pavel Pfeifer. Vybaven je helmou, mačkami, cepíny, sedákem, lany, šrouby do ledu, karabinami a dalšími věcmi nutnými pro lezení na ledu. Podmínky na ledopádu dnes nebyly po oteplení v minulých dnech ideální. "Led je dutý, chce to, aby přimrzlo a nasněžilo," uvedl Pfeifer, který je na ledopádu v Labském dole i více než desetkrát za sezonu. "Jsem skoro místní, když to jde, tak jsem tady. Víkendy jsou docela plné, lepší je to ale přes týden," řekl.

Zájemci o lezení se musí registrovat na webu správy parku. Ledopád jim KRNAP poprvé zpřístupnil v prosinci 2010. "Lezení není od fixního data. Vždy odpovědný pracovník Správy KRNAP ledopád otevře, když už to je pro přírodu bezpečné. Stane se tak otevřením registrace," řekl mluvčí správy národního parku Radek Drahný. Na ledopádu může být maximálně 16 lidí. Správa KRNAP od začátku roku registruje okolo 270 lezců.

Přírodní ledopád v Labském dole je v Krkonoších svého druhu jediným legálním terénem pro lezce s mačkami a cepíny. Správa KRNAP po inventarizaci lišejníků, mechorostů a cévnatých rostlin na skalách v Labském dole, které jsou v zimě pokryty ledopády, umožnila lezení pouze v této jedné lokalitě. "Dříve ledolezci zkoušeli lézt na všech krkonošských ledopádech, a to i v první zóně KRNAP, v těch nejcennějších částech Krkonoš. Svou přítomností v klidových zónách rušili živočichy a v neposlední řadě ohrožovali vzácné organismy na skalách. Proto Správa KRNAP vyhradila jedno místo - ledopád na konci cesty Buď fit v Labském dole, které není v první zóně KRNAP," řekl ČTK Drahný. Krkonoše s jejich malou rozlohou a obrovskou návštěvností podle něj nelze srovnávat s Alpami nebo Tatrami a je nutné dělat kompromis. Otevřením legální možnosti lezení na ledu v Krkonoších ubylo lezců, kteří v minulosti chodili na další ledopády v Labském dole či v Obřím dole, dodal mluvčí KRNAP.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist