https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pristi-rok-se-zacne-rekultivovat-dalsi-cast-zabcicke-piskovny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příští rok se začne rekultivovat další část žabčické pískovny

6.11.2016 23:08 | BRNO (ČTK)
Těžařská společnost Písek Žabčice, která je členem koncernu Zepiko, se chystá zahájit pátou etapu rekultivace pískovny u Žabčic na Brněnsku. Jde o plochu 74 hektarů, která je zatím vytěžená jen zčásti a ukončení kompletní rekultivace se předpokládá až v roce 2049. Po mnohaleté těžbě se v předchozích čtyřech etapách podařilo zrekultivovat 80 procent vytěženého území, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA.
 

Cílem rekultivace je navrácení plochy do zemědělského půdního fondu, jen menší část bude osázená stromy a keři. Pískovna je jihovýchodně od Žabčic mezi železničním koridorem a dálnicí D52. Jde o území, na němž se těží štěrkopísky na více místech. Sedimenty tam za tisíce let naplavily řeky Jihlava a Svratka.

V páté etapě vznikne v pískovně jáma o hloubce deseti až 12 metrů, o délce 1200 metrů a šířce 600 metrů. Bude tak potřeba zasypat prostor o velikosti 4,5 milionu metrů krychlových. "Ročně se naveze zhruba 150.000 metrů krychlových výkopové zeminy a inertních demoličních odpadů," uvádí se v dokumentu. "Rekultivace bude probíhat tak rychle, jak velký bude zájem o ukládání odpadů," píše se v dokumentu.

Po zasypání jámy se naveze na plochu ornice a během tří zemědělských cyklů bude následovat biologická rekultivace vysetím předem daných plodin.

Zatímco první sektor je vytěžený a s rekultivací se má začít příští rok, druhý sektor se těží a další dva jsou k těžbě teprve připravené, proto se počítá s ukončením rekultivace až za více než 30 let. Přes území žabčické pískovny má vést v budoucnu také trať vysokorychlostní železnice.

V nejbližší době chce zavážet a rekultivovat část lomu také společnost Pískovna Morava, a to mezi Medlovem a Ledcemi, což je nejstarší pískovna na Brněnsku.

Společnost Písek Žabčice hospodařila v roce 2014 podle výroční zprávy s výkony 33 milionů a se ztrátou přes tři miliony korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist