https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-uspesny-odchov-mladat-je-potreba-i-tvrdost-rika-kurator-savcu-z-prazske-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro úspěšný odchov mláďat je potřeba i tvrdost, říká kurátor savců z pražské zoo

20.11.2017 15:54 | PRAHA (ČTK)
Nejdůležitější pro úspěšný odchov je zajistit zvířatům co nejpřirozenější prostředí a někdy také nechat stranou přílišný útlocit a dát věcem volný průběh. Petr Brandl.
Nejdůležitější pro úspěšný odchov je zajistit zvířatům co nejpřirozenější prostředí a někdy také nechat stranou přílišný útlocit a dát věcem volný průběh. Petr Brandl.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Praha.eu
V Zoo Praha se daří rozmnožit ročně 50 procent chovaných druhů savců. Podle kurátora chovu savců Petra Brandla patří zoo v chovatelství ke špičce. Nejdůležitější pro úspěšný odchov je zajistit zvířatům co nejpřirozenější prostředí a někdy také nechat stranou přílišný útlocit a dát věcem volný průběh. Brandl to řekl v rozhovoru pro ČTK.
 

"Padesát procent rozmnožených savců každý rok se může zdát na první pohled málo, ale musíme si uvědomit, že některé druhy mají víceletý reprodukční cyklus. Například slona nerozmnožíte častěji než jednou za čtyři roky, velkou kočku jednou za dva roky," vysvětlil Brandl. Rozmnožování některých druhů je navíc limitované chovnými programy, na nichž zoologické zahrady spolupracují.

Právě u zmíněných velkých koček se pražská zoo může pochlubit poměrně čerstvým přírůstkem. Malajská tygřice Banya porodila 3. října dvě mláďata. Nejkritičtější období života mají za sebou, přesto je Brandl opatrný. "Tygr je odchovaný v 18 měsících věku, takže ještě je před námi kus cesty," uvedl. Předchozí vrhy tygřat Banya nedovedla k úspěšnému odchovu, neměla ještě dost zkušeností. O současná mláďata se stará příkladně.

Někteří chovatelé raději neriskují, že by o mláďata přišli, a nezkušeným velkým kočkám je odebírají pro umělý odchov. Podle Brandla je to zcela chybné a moderní zoo takový přístup volí jen výjimečně, když jde o mimořádné zvíře, jehož potomci jsou nenahraditelní. V ostatních případech je lepší ponechat mláďata u matky. "Byť to zní velmi tvrdě, matka prvnička je svou péčí-nepéčí nedovede k úspěšnému odchovu, ale nasbírá zkušenosti a napříště se o mláďata bude starat lépe," uvedl.

Přesně tento postup se v pražské zoo osvědčil u tygrů sumaterských. "Tygřice Madla, kterou jsme dostali z Polska, se jako prvnička o své potomky starala velmi špatně. Při druhém a třetím vrhu jí už proto polští kolegové mláďata rovnou odebírali," popsal situaci kurátor. Čtvrtý vrh mláďat přišel na svět už v pražské zoo a chovatelé se rozhodli mláďata Madle ponechat, i když očekávali, že její špatnou péči nepřežijí. Sice skutečně uhynula, jejich matka tím ale získala cenné zkušenosti. "Další vrh už odchovala, byli to dva kocouři. Dnes mají potomky už ve dvou generacích," uvedl Brandl.

Koordinátoři chovných programů se v praxi střetávají s různými problémy. Stává se například, že zvířata vybraná pro chov se nepodaří spojit. Jiným problémem je, když se rodí příliš mnoho samců. Tak je tomu v pražské zoo u goril. "Někdy to lze řešit mládeneckými skupinami - i u slonů nebo kopytníků," zmínil kurátor. Zastavení chovu nebo používání antikoncepce ale nedoporučuje. "Tyto jednoduché kroky se vždy obrátí proti nám. Lepší je udržet populace savců v lidské péči demograficky zdravé a reprodukčně aktivní, a třeba se i potrápit s umístěním zvířat," uvedl kurátor.

Zoo Praha chová přes 5000 zvířat. Vede dvě světové plemenné knihy - koně Převalského a leguána kubánského, a také 10 evropských plemenných knih.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hrubý

21.11.2017 10:11
Kurátor savců v pražské zoo se jmenuje Pavel Brandl (jak správně uvedeno v popisku fotky). Neplést se známým barokním malířem Petrem Brandlem.
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

21.11.2017 14:03 Reaguje na Pavel Hrubý
Ups. Díky, opraveno.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist