https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proc-jsou-mury-mistry-v-maskovani-protoze-si-najdou-i-misto-kde-se-nejlepe-skryji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proč jsou můry mistry v maskování? Protože si najdou i místo, kde se nejlépe skryjí

5.8.2012 02:00 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Kryptické zbarvení, zdánlivě členitý povrch křídelních ploch a střídání nenápadných barevných tónů. To je jen část toho, co musí správná můra mít, aby se dokázala dobře zamaskovat. Jak ukazuje výzkum soulské Laboratoře behaviorální ekologie a evoluce, můry na kůře stromů podvědomě vyhledávají místa, kde jejich kamufláž dokonale zapadne, aby se staly ještě více nenápadné. O výzkumu maskovacích mechanismů můr referoval článek na ScienceDaily.
 

Můry jsou excelentním příkladem kryptického zbarvení. Podobnost nehybně sedících můr se suchým listím nebo kůrou stromů je úžasná. Ale jak ukázal výzkum Chang-ku Kanga, Jong-yeol Moona, Sang-im Leeho a Piotra Jablonskiho, tento hmyz se nespokojí s polovičatou prací a snaží se výsledné maskování umocnit volbou správné pozice na kmeni. Badatelé k tomuto výsledku dospěli, když nechali můry „dělat práci za ně“.

Jinými slovy, nesnažili se je instalovat do různých pozic na kmeni, ale sami je nechali volně nalétnout. Pak jen vyfotili detail přistávací plochy a rozlišitelný kontrast mezi zabarvením můry, která se vzápětí sama vydala na nejvýhodnější pozici. Po kůře stromů se pohybovala s roztaženými křídly, a usadila se, až když narazila na překryv podkladu s vlastní kresbou. Tuto cílovou plochu vědci opět vyfotografovali.

Výzkum byl prováděn na dvou druzích můr, různorožci dubovém a Jankowskia fuscaria. Pořízené snímky byly pak vyhodnoceny: respondenti měli rozpoznat, kde se můra nachází v místě přistání, a kde už usazená trvale. Pochopitelně, můry, které si samy vybraly místo, byly téměř k nenalezení. Otázkou, která teď bude soulské mimikrology trápit příští měsíce bude, jaké rozpoznávací mechanismy umožňují můrám zvolit tu nejlepší pozici, když se vlastně samy nevidí.


reklama

 
Další informace |
Článek byl uveřejněn 31. 7. 2012 na serveru ScienceDaily.com pod názvem „Camouflage of Moths: Moths Actively Seek out Best Hiding Places“.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist