https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proc-ma-zebra-pruhy-je-to-repelent-tvrdi-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proč má zebra pruhy? Je to repelent, tvrdí vědci

9.2.2012 15:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zebří pruhy odpuzují hmyz, tvrdí vědci
Zebří pruhy odpuzují hmyz, tvrdí vědci
O tom, proč má zebra pruhy, psal bajky už Rudyard Kipling. Jeho vysvětlením zebřích pruhů bylo maskování před lovci: díky pruhům bylo zvíře v pralese méně viditelné. Podle jiných vysvětlení pruhy zeber chrání stáda před útočníky tím, že v horkém vlnícím se vzduchu zkreslují jejich tvar. Maďarští a švédští vědci ale přišli s úplně jinou odpovědí - pruhy totiž odpuzují hmyz.
 

Tým, vedený Gáborem Horváthem a Susanne Åkessonovou, zjistil, že pruhy chrání zvířata před bodavým hmyzem. Vědci vypozorovali, že pruhovaná zvířata téměř nepřitahují nenasytné ovády, kteří zvířata ruší při pastvě a jsou také přenášeči nemocí.

Studie, publikovaná v Journal of Experimental Biology, vysvětluje, že tento hmyz využívá vertikální polarizaci slunečního světla, díky které se orientuje. Podle maďarských vědců je to proto, že tak se odráží světlo od vodní hladiny, což je pro hmyz životně důležité prostředí, ve kterém se rozmnožují. Nicméně samičky ovádů jsou schopné se orientovat i podle horizontální polarizace světla, které se odráží od kůže zvířat.

Tím si vědci vysvětlují, proč jsou ovádi nejvíce přitahování tmavými koňmi, zatímco bíle zbarvení lákají nejméně. Vědci také poukazují na fakt, že embrya zeber mají nejdříve čistě tmavou kůži, bílé pruhy se vyvinou těsně před narozením. Vědci zkoumali, zda se pruhy na kůži zebry vyvinuly právě proto, aby zakryly přitažlivou tmavou kůži a tím zvířata ochránily před krev pijícm hmyzem.

Na farmě nedaleko Budapešti vědci zjišťovali, jak budou ovádi reagovat na kůži s pruhy různé šířky, hustoty a různě zahnuté a také jak budou reagovat na polarizované světlo, které odrážejí. Hmyz vědci chytali pomocí lepidla a oleje. Zjistili, že hmyz méně lákala pruhovaná kůže s tím, že čím byly pruhy užší, tím méně na ně ovádi létali.

Vědci čekali, že pro hmyz budou nejvíce přitažliví tmaví koně, nejméně bílí a pruhovaní budou mezi nimi. Ve skutečnosti se ale ovádi nejméně zajímali právě o zvířata s pruhy. Když vědci porovnali šířku a polarizační odrazy pruhů skutečných zeber, zjistili, že se shodují s právě s těmi vzory, které nejméně přitahovaly hmyz na testovaných koních.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist