https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proc-medvedi-zabijeji-lidi-vidi-v-nich-potravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proč medvědi černí zabíjejí lidi? Vidí v nich potravu

13.5.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Medvěd černý z Yellowstonského národního parku.
Medvěd černý z Yellowstonského národního parku.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Jim Martin / Wikimedia commons
Také vám ve škole říkali, že medvěd na člověka zaútočí tehdy, když medvědice chrání svá mláďata? Vědci v USA a Kanadě ke svému překvapení zjistili, že tento zažitý mýtus není pravdivý – z vyhodnocení všech útoků medvěda černého (baribala) v období 1900 – 2009 vyplynulo, že statisticky zdaleka nejčastější jsou útoky osamělých samců považující člověka za možný zdroj potravy.
 

Dalším klíčovým zjištění je, že v posledních desetiletích útoků na lidi přibývá, ač není zcela jasné, proč.

Ve zmiňovaném období bylo při 59 incidentech zabito celkem 63 lidí v Kanadě, na Aljašce a v dalších státech USA. V 88 % případech se dle studie medvěd choval „v módu predátora“. Další zajímavým údajem je, že za 93 % těchto útoků byli samci.

Celková čísla zároveň ukazují, že smrtelné útoky jsou velmi vzácné. „Každý rok dochází k milionům setkání černých medvědů a lidí, které neskončí žádnými zraněními,“ říká hlavní autor studie profesor Stephen Herrero z University of Calgary. „Je tedy zřejmé, že riziko smrti je malé. Nicméně existuje. Náš výzkum přináší některé nové pozoruhodné poznatky o příčinách útoků, i o tom, jak jim mohou lidé lépe čelit,“ dodává.

Lidé se mohou lépe připravit

Kromě vyvrácení již zmíněného mýtu, že nejčastěji útočí medvědice chránící svá mláďata, vědci vyvrátili i předpoklad, že velmi často na lidi útočí medvědi, kteří už před tím někoho napadli. Tyto případy opakovaných útoků jsou poměrně vzácné, i když obecně toto pravidlo platí. Jeden útok zvyšuje pravděpodobnost, že se šelma příště "stejnou kořist" pokusí najít znovu.

„Je možné lidi připravit na setkání s medvědem, především je naučit poznat chování šelmy, která je považuje za svoji kořist. Mohou vědět, jak se mají bránit,“ říká Herrero.

A další poznatky studie, jak je popisuje poslední číslo odborného časopisu Journal of Wildlife Management? Pokud jsou lidé alespoň ve dvou, je mnohem méně pravděpodobné, že na ně medvěd zaútočí. A platí i to, co ví každý turista vstupující do severoamerické divočiny. Potraviny není možné nechávat na tábořišti, protože pak si medvěd prostě pro ně s gustem přijde.

Zásadním zjištěním také je, že drtivá většina útoků za oněch zkoumaných 110 let se odehrála od šedesátých let do současnosti a že tedy smrtelných setkání lidí a medvědů přibývá.

„Z našich údajů jasně nevyplynulo, proč to tak je. Jedním z vysvětlení je, že s rostoucím počtem obyvatel přibývá i turistických a komerčních aktivit lidí v prostředí obývaných černými medvědy,“ říká Herrero.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist