https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prodej-aut-na-alternativni-pohon-v-evrope-roste-v-cr-klesa-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prodej aut na alternativní pohon v Evropě roste, v ČR klesá

9.9.2016 15:00 | PRAHA (ČTK)
V Česku se od ledna do srpna prodalo 3217 aut na alternativní pohon.
V Česku se od ledna do srpna prodalo 3217 aut na alternativní pohon.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počet prodaných nových aut na alternativní pohon se v Evropě v prvním pololetí zvýšil o 5,7 procenta na 339.485 vozů. V Česku naopak prodej o 15 procent klesl. Vyplývá to z údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).
 

U jednotlivých kategorií alternativních pohonů se meziroční změny výrazně liší. Zatímco prodeje nových elektromobilů a hybridních vozů se v Evropě zvýšily, u ostatních vozidel s alternativním pohonem, tedy na CNG, LPG nebo etanol, klesly o více než 20 procent.

V Česku se od ledna do srpna prodalo 3217 aut na alternativní pohon. Prodej elektromobilů klesl o dvě pětiny, naopak poptávka po hybridech se o dvě třetiny zvýšila. V obou případech se Česká republika pohybuje v evropském žebříčku počtu prodaných vozů na konci druhé nebo na začátku třetí desítky.

"Uvedené údaje dokumentují, že prodeje vozidel s elektrickým či hybridním pohonem v České republice nejsou na žádoucí úrovni. Je přitom faktem, že výraznější podpora prodejů těchto vozidel v současné době u nás stále neexistuje," uvedl nezávislý expert Antonín Šípek.

Podle připravovaného návrhu pro vládu ministerstvo průmyslu a obchodu podporu nákupu ekologických vozů chystá. Chce zavést povinné kvóty na nákup těchto aut v úřadech i dotace pro soukromý sektor.

Loni prodej nových osobních elektromobilů v Česku vzrostl o 36 procent na 268 vozidel. Přes významný růst prodeje tvoří vozy na elektrický pohon pouze 0,12 procenta z celkem loni prodaných 230.857 vozů. Nejprodávanějším elektromobilem v ČR byl model i3 od BMW.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist