https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/program-ano-2011-spojime-ministerstvo-zivotniho-prostredi-a-ministerstvo-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Program ANO 2011: Spojíme ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zemědělství

21.9.2017 07:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hnutí ANO navrhuje spojit ministerstva životního prostředí a zemědělství. Podle ekologických organizací tím padá většina slibů, které v oblasti životního prostředí ANO dává.
Hnutí ANO navrhuje spojit ministerstva životního prostředí a zemědělství. Podle ekologických organizací tím padá většina slibů, které v oblasti životního prostředí ANO dává.
Naprosto klíčovým bodem programu politického hnutí ANO 2011 v oblasti životního prostředí je návrh na spojení ministerstva životního prostředí a ministerstva zemědělství. Paradoxní je to zejména s ohledem na to, že současným ministrem životního prostředí je Richard Brabec za ANO. Hnutí ANO 2011 ve svém programu píše, že základní program zůstává stejný. V klíčových věcech stejný je, liší se v některých drobnostech, které však mohou hrát vcelku zásadní roli.
 

Hnutí ANO se už ve volbách v roce 2013 stavělo za dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Tehdy ale hnutí věc podmiňovalo tím, že si ČEZ financování výstavby zajistí ze svých zdrojů a nebude tím zatěžovat občany. V letošních volbách ANO už jen slibuje, že připraví podmínky pro další výstavbu jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně v potřebných termínech.

Zůstaňme rovnou u energetiky. Absolutní prioritou je pro ANO zajištění energetické soběstačnosti, bezpečnosti dodávek a konkurenceschopné ceny energií. „Výrobu elektrické energie zajistíme mixem zdrojů, který bude založen na rostoucím podílu jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů a naopak postupném poklesu hnědouhelných elektráren,“ slibuje program ANO 2011.

Redakce Ekolistu bude před volbami postupně zveřejňovat, co která politická strana slibuje v oblasti životního prostředí. Současně bude zveřejňovat odpovědi politických stran na anketu Ekolistu.

Všechny texty, které se týkají voleb do poslanecké sněmovny, najdete ve speciálu Volby do Poslanecké sněmovny 2017

Ústup od uhlí stvrzuje ANO i slibem, že nedopustí prolomení těžebních limitů po roce 2020 na dole ČSA.

V minulých volbách ANO zmiňovalo, že je pro zvýšení dohledu státu nad energetickými surovinami. To platí i v novém programu, kam nově explicitně zařazuje dohled nad zásobami lithia. „Zásadně nesouhlasíme s tím, aby soukromé společnosti v budoucnu získávaly další licence na průzkum ložisek lithia, a v tomto smyslu také upravíme příslušnou legislativu. Tuto činnost, včetně přípravy budoucí těžby bude realizovat stát prostřednictvím státní společnosti Diamo,“ nastiňuje ANO svou vizi.

ANO chce všechny spotřebitele energie, včetně občanů maximálně motivovat ke snižování spotřeby energií ve všech oblastech (snižování energetické náročnosti výrob, zateplování budov, podpora decentrálních obnovitelných zdrojů atd.). „Zásadně zjednodušíme podmínky pro drobné výrobce (domácnosti) elektrické energie z obnovitelných zdrojů pro vlastní spotřebu,“ slibuje ANO 2011. ANO chce prosadit rychlejší povolování energetických a dopravních staveb, „aby se pár kilometrů dálnic nestavělo čtvrt století. Do roku 2021 postavíme nové obchvaty a 170 kilometrů nových dálnic jako D3, D4, D11 a D35.“

Tím jsme se elegantně dostali k dopravě. Kromě tradičních slibů o obchvatech je zajímavé, že ANO je pro zavedení jednoho úřadu a jednoho řízení a zajištění toho, aby nebylo možné povolovací proces donekonečna napadat.

Na výstavbu dopravní infrastruktury má jít 2 % HDP. Do roku 2021 má být postaveno cca 280 km nových dálnic (včetně 110 km kompletně modernizované D1). Dalších 220 km dálnic se začne stavět.

ANO myslí i na železnici. Chce přijmout opatření „pro zvýšení konkurenceschopnosti ekologické železniční dopravy jako celku proti ostatním dopravním módům“. ANO slibuje, že zabezpečí splavnost Labe dostavbou vodního díla Děčín a Přelouč.

Životní prostředí je zásadní podmínkou kvality našeho života, tvrdí ANO. ANO chce bojovat se suchem (nové vodovody, kanalizace, ČOV atd.), zlepšit kvalitu ovzduší (kotlíkové dotace) a zlepšit odpadové hospodářství.

Vodě jako takové se pak program věnuje víc. Jednak zmiňuje záměr pokračovat v programu Dešťovka, který ministr životního prostředí za ANO Richard Brabec v tomto volebním období rozjel, jednak chce zjednodušit povolování obnovy či vybudování menších vodních nádrží.

„Chceme napravit obrovskou chybu, ke které došlo v 90. letech rozprodejem vodohospodářské infrastruktury a naprostým roztříštěním jejího vlastnictví. Podpoříme postupný návrat vodohospodářského majetku do rukou krajů, obcí a měst.“

Budeme pokračovat ve snižování celkového objemu odpadů, především objemu odpadů končících na skládkách. Co nejrychleji schválíme již připravený nový zákon o odpadech, který umožní obcím lépe motivovat své občany ke snížení množství odpadů a ještě lepšímu třídění a recyklaci. Dlužno podotknout, že dosud neschválený nový zákon o odpadech dávají ekologické organizace za vinu ministru Brabcovi z ANO).

ANO chce více otevřít národní parky šetrnému turismu, ale zároveň bude účinněji chránit divokou přírodu v nejcennějších lokalitách.

„Budeme důsledně chránit nejkvalitnější zemědělskou půdu a její využití pro jiné než zemědělské účely umožníme jen z důvodu nejvyššího veřejného zájmu.“

Celý program politického hnutí ANO 2011. Přečtěte si odpovědi na anketu a vybrané pasáže volebního programu pro volby 2013.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ar

arbiczech

21.9.2017 10:56
Babiš koupil Ekolist, nebo proč je tu tohle? Dyť to jsou jenom výňatky z programu ANO, který je teda dost katastrofální. nějaké vysvětlení co to má být?
Odpovědět
Pavel Cincera

Pavel Cincera

21.9.2017 11:38 Reaguje na arbiczech
Zatim nekoupil. Myslite, ze by mu to slo nejak prodat? Jinak myslim, ze sefredaktor planuje zverejnit informaci o vynatcich vsech dulezitych kandidujicich partaji. Tak ANO to vyhraje, tak aspon vime, co lze cekat.
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

21.9.2017 12:37 Reaguje na arbiczech
Dobrý den,
budeme postupně zveřejňovat výpisy environmentálních bodů z programů jednotlivých stran. Budeme také zveřejňovat odpovědi na naši anketu.

Z textu to jak vidím není zřejmé, doplním tam vysvětlení.
Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Odpovědět
ar

arbiczech

23.9.2017 08:41 Reaguje na Martin Mach Ondřej
Děkuji, z textu to skutečně nebylo zřejmé.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist