https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/program-cssd-uzakonime-postupne-snizovani-zavislosti-na-fosilnich-palivech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Program ČSSD: Uzákoníme postupné snižování závislosti na fosilních palivech

25.9.2017 01:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Stojíme za myšlenkou, aby zákon stanovil postupné snižování závislosti České republiky na fosilních palivech.“
„Stojíme za myšlenkou, aby zákon stanovil postupné snižování závislosti České republiky na fosilních palivech.“
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zuzana Pipla Havlínová / Foto Havlín
Odhlédněme od obecných prohlášení a podívejme se na konkrétní věci, které ČSSD hodlá prosadit či udělat. Pokud vám na srdci leží osud energetiky, pak ČSSD počítá s útlumem uhelných elektráren a rozvojem jaderné energetiky. Přednost má výstavba nového bloku v Dukovanech, výhledově by se měl dostavět i Temelín. Přednost dává strana centrální energetice, obnovitelné zdroje podpoří tam, kde to bude efektivní.
 

„Stojíme za myšlenkou, aby zákon stanovil postupné snižování závislosti České republiky na fosilních palivech.“ Tím ČSSD patrně myslí prosazení tzv. antifosilního zákona. Připomeňme, že návrh antifosilního zákona si do programovém prohlášení dala už současná vláda, které se ČSSD účastní, dodejme ještě, že příprava zákona byla na ministerstvu životního prostředí, které připadlo hnutí ANO.

Budoucnost dopravy vidí ČSSD ve vysokorychlostní železnici. „Prosadíme výstavbu vysokorychlostní tratě mezi Brnem a Prahou, aby cesta mezi oběma největšími městy trvala maximálně hodinu a byla pro všechny pohodlnější, levnější a šetrnější než cesta autem,“ slibují sociální demokraté konkrétně. Navázat by měla vysokorychlostní trať mezi Prahou a Drážďany. Finance na modernizaci a rozvoj železniční dopravy chtějí sociální demokraté hledat výnosech z ekologicky náročnější silniční přepravy.

Redakce Ekolistu bude před volbami postupně zveřejňovat, co která politická strana slibuje v oblasti životního prostředí. Současně bude zveřejňovat odpovědi politických stran na anketu Ekolistu.

Všechny texty, které se týkají voleb do poslanecké sněmovny, najdete ve speciálu Volby do Poslanecké sněmovny 2017

ČSSD zavede zrychlené povolovací řízení, sjednocení právních záležitostí a správních procesů pod jeden úřad a také jasná pravidla pro vypořádání oprávněných nároků majitelů pozemků, zejména farmářů a menších zemědělců.

Sociální demokraté slibují, že se budou řídit principy udržitelného rozvoje a naplňovat čerstvě zpracovanou Agendu 2030.

ČSSD chce chránit zemědělskou půdu. „Nedovolíme bezdůvodný vznik umělých překážek v krajině. Nové zábory zemědělské půdy budou minimální, naopak budou intenzivně využívány bývalé hospodářsky využívané plochy, takzvané brownfieldy,“ slibuje ČSSD.

ČSSD také v programu říká, že dodrží také právo veřejnosti spolurozhodovat o využívání krajiny. Není to více rozvedeno, zda tím míní, že vrátí občanům právo účasti na povolovacích řízeních, které jim nedávno vzala novela stavebního zákona.

ČSSD podpoří tradiční formy zemědělství, omezí používání škodlivých hnojiv a necitlivých postupů, které vyčerpávají zemědělskou půdu. Cílenou podporou zemědělců bude omezovat pěstování řepky olejky a podpoří návrat k tradičním zemědělským plodinám.

Místo dovozu nekvalitních potravin ze zahraničí chce ČSSD místní biopotraviny, chce snížit plýtvání vodou a chce chránit konkrétně podzemní vodu před nadměrným čerpáním a znečišťováním.

ČSSD chce návrat vodárenských podniků zpět do rukou obcí, krajů a státu.

V oblasti ochrany ovzduší chce ČSSD pomoci domácnostem, aby se na znečišťování vzduchu nepodílely. Má se kvůli tomu změnit program na výměnu starých kotlů (tzv. kotlíková dotace) tak, aby moderní kotle byly „dostupné skutečně pro všechny, nejen pro nejbohatší“. ČSSD chce podpořit i domácí výrobu elektřiny.

Někdy se zdá, že ČSSD slibuje dvě protichůdné věci v jednom souvětí. Příkladem může být nový přístup ke státním lesům. Má se změnit jejich obchodní model, „aby více odpovídal jejich významu pro přírodu i venkovské oblasti a vedl také k vyšším výnosům pro stát.“ Z programu není jasné, jak konkrétně se to má povést.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

25.9.2017 17:23
Fosilní znamená starý, a je to něco neobnovitelného. Proč však používat uran, který je ještě starší, původem ze supernovy, která vybuchla před zformováním celé Sluneční soustavy, a na Zemi ho je ještě měně než uhlí?
Buďte odvážní, prosaďte obnovitelné zdroje! Slunce nám energie dává dost, jen není dost koncetrovaná. To je cesta!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist