https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/projekt-kura-kura-prvni-vylecene-zelvy-jsou-zpet-v-mori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Projekt Kura Kura: první vyléčené želvy jsou zpět v moři

16.6.2017 12:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na ostrově Nusa Penida v Indonésii vypustili zaměstnanci Zoo Brno první čtyři vyléčené želvy do moře. Kareta pravá je kriticky ohrožená mořská želva, neboť bývá velice často lovena lidmi.
Na ostrově Nusa Penida v Indonésii vypustili zaměstnanci Zoo Brno první čtyři vyléčené želvy do moře. Kareta pravá je kriticky ohrožená mořská želva, neboť bývá velice často lovena lidmi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Brno
Měsíc po otevření rehabilitačního centra pro mořské želvy Kura Kura na ostrově Nusa Penida v Indonésii vypustili zaměstnanci Zoo Brno první čtyři vyléčené želvy do moře. Slavnostního vypouštění karet pravých se zúčastnili i místní hinduističtí obyvatelé, pro které to byla významná událost, protože želvy jsou pro hinduisty posvátnými symboly. Informuje o tom ZOO Brno.
 

„Jsme rádi, že projekt Kura Kura, který brněnská zoo intenzivně připravovala deset let, má první výsledky. Věříme, že díky osvětě mezi místními obyvateli a práci našich lidí se podaří zpomalit želví apokalypsu,“ doplnil ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Hlavní činností rehabilitačního centra je péče o zraněné želvy, nebo o želvy zabavené pašerákům. V současné době je v rehabilitačním centru osm želv, které tam přinesla ochranářská společnost PPK působící na Nusa Penidě. Želvy byly v zuboženém stavu a nyní jsou v péči pracovníků rehabilitačního centra.

Brněnská zoo věří, že se díky projektu Kura Kura podaří zachránit co největší počet těchto nádherných tvorů, kteří se stávají oběťmi devastující činnosti člověka.

Kvůli velmi rozsáhlému lovu byly karety pravé zařazeny na seznam kriticky ohrožených živočišných druhů. Už antičtí Řekové a Římané tyto želvy lovili pro jejich krásný krunýř k ozdobě šperků a pro výrobu hřebenů. Lov karet a obchodování s želvími komoditami je dnes ve většině zemí světa přísně zakázán. Přesto se ale najdou některé asijské země, kde tyto želvy hubí stále ve velkém pro chutné maso a krunýř k výrobě dekorací. Od ostatních mořských želv je kareta pravá odlišná ostrým a zakřiveným čenichem připomínající zobák, a dále dvěma drápy na každé ploutvi. Tělo dosahuje délky jednoho metru a hmotnosti kolem 80 kg. Kareta pravá je všežravá, ale nejčastější složku její potravy tvoří vodní houby. Některé houby, které se stávají potravou karety pravé, jsou pro ostatní živočichy smrtelně jedovaté.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist