https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/projekt-z-hradu-se-stala-zricenina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Projekt "Z hradu se stala zřícenina"

25.1.2011 12:45 | PRAHA (BEZK)
Děti pečují o kulturní dědictví svého regionu
Děti pečují o kulturní dědictví svého regionu
Naše Základní škola v Dolní Dobrouči je jednou ze šestnácti pilotních základních škol v České republice zapojených do projektu s názvem Kulturně historické dědictví jako východisko pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností žáků ve vzdělávání pro udržitelný rozvoj místních komunit. Projekt byl podpořen v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, finančně dotován z fondů EU a státního rozpočtu a odborně zajištěn Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze. Organizace se ujalo Brontosauří ekocentrum Zelený klub Praha.
 

Projekt jsme nazvali Z hradu se stala zřícenina, protože naše volba padla na místo nám nejbližší, a sice hrad Lanšperk. Pro spolupráci jsme si vybrali Sbor pro záchranu hradu Lanšperk, Okresní archiv v Ústí nad Orlicí, Městské muzeum v Ústí nad Orlicí a Muzeum a galerii Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. Naším cílem je probudit zájem žáků o region, ve kterém žijí a pomoci jim získat vztah ke kulturně historickému dědictví, respektovat ho, rozumět mu a chránit ho, neboť Lanšperk byl v naší zemi výjimečný svou plášťovou hradbou bez věží typickou pro západní Evropu. Zároveň chceme žáky seznámit s činností a posláním místních kulturních institucí – muzeum, archiv. Projektu se věnuje 24 žáků 8. třídy v hodinách společenskovědního semináře.

Diskuse nad maketami hradů Kost a Švihov
Diskuse nad maketami hradů Kost a Švihov
Foto | BEZK

Září jsme věnovali poznávání hradu – části hradu, jeho obyvatelé, způsob života, obrana a dobývání, ale také rytířům a oblékání. Prostřednictvím pověstí jsme se setkali s rytířem Vratislavem i dobrodějkou Grůfkou. Při návštěvě Městského muzea v Ústí nad Orlicí naši žáci zjistili, kam a jak se ukládají exponáty, co se s nimi děje. Pracovní listy je následně provedly celým objektem. V sobotu 9.10. jsme měli projektový den přímo na zřícenině, přišli mezi nás i členové Sboru pro záchranu hradu Lanšperk pan Dušek a pan Kubišta. Zpočátku jsme byli zahaleni mlhou, ale ta se záhy rozplynula a nastal krásný slunný den jako stvořený pro splnění všech naplánovaných úkolů, hlavně sběru rostlin a úklidu. Přímo na zřícenině jsme se sešli s PhDr. Bekovou, archeoložkou. Na místě nás seznámila s archeologickým průzkumem hradu a v místní hospůdce nám ještě promítla obrázky.

V současné době se chystáme na exkurzi do Státního okresního archivu v Ústí nad Orlicí. Pan ředitel nás seznámí nejen s prací této instituce, ale jako jednatel Sboru pro záchranu hradu Lanšperk také se všemi materiály k našemu projektu, které jsou v archivu uloženy. Těšíme se na „kontrolní“ návštěvu z Prahy, zejména na velkou znalkyni historie paní profesorku Charvátovou. Také studujeme odbornou literaturu o Lanšperku a přemýšlíme, co z toho všeho připravíme pro spolužáky.


reklama

Další informace |
Projekt CZ.1.07/1.1.00/08.0083 Kulturně historické dědictví jako východisko pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností žáků ve vzdělávání pro udržitelný rozvoj místních komunit byl podpořen ke dni 1. listopadu 2009 v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, v rámci priority 7.1 Počáteční vzdělávání a v rámci oblasti podpory 7.1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání z fondů Evropské unie a státního rozpočtu České republiky.
Zdeňka Havlíčková, ZŠ Dolní Dobrouč

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist