https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prostejov-pristi-rok-nezdrazi-odpad-poplatek-zustane-na-600-kc-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prostějov příští rok nezdraží odpad, poplatek zůstane na 600 Kč

20.12.2016 06:00 | PROSTĚJOV (ČTK)
Celkové náklady Prostějova na likvidaci odpadu v roce 2015 činily 41,3 milionu korun, v přepočtu na jednoho poplatníka 911 korun.
Celkové náklady Prostějova na likvidaci odpadu v roce 2015 činily 41,3 milionu korun, v přepočtu na jednoho poplatníka 911 korun.
Obyvatelé Prostějova příští rok za svoz a likvidaci komunálního odpadu zaplatí stejně jako letos 600 korun na osobu. Cenu poplatku za odpad ponechá na letošní úrovni vyhláška, kterou dnes schválilo prostějovské zastupitelstvo. Radnice poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu po pětileté pauze zvýšila naposledy v roce 2013, a to ze 492 na 600 korun. Od té doby se poplatek v Prostějově nezměnil.
 

Zastupitelé o vyhlášce stanovující poplatek za odpad v roce 2017 jednali už podruhé. Opoziční ODS na říjnovém zasedání zastupitelstva neúspěšně navrhla zrušení poplatku. Část opozice dnes znovu přišla s návrhem osvobodit od poplatku děti a studenty, avšak ani tato změna nebyla schválena.

Podle Tomáše Blumensteina z ODS je poplatek za odpad pouze další daní, která nebere ohled na množství vyprodukovaného odpadu. Blumenstein míní, že město by mohlo svoz a likvidaci odpadu financovat z vlastních zdrojů. "V rozpočtu města je řada položek, o jejichž významu lze diskutovat. Chci proto vyzvat radu, aby připravila na příští rok vyhlášku, která tuto daň zruší," řekl dnes Blumenstein.

Podle primátorčina náměstka Jiřího Pospíšila (PéVéčko) si ale město nemůže dovolit poplatek snížit či zrušit, protože množství komunálního odpadu se v posledních letech zvyšuje, takže rostou náklady na jeho likvidaci.

Celkové náklady Prostějova na likvidaci odpadu v roce 2015 činily 41,3 milionu korun, v přepočtu na jednoho poplatníka 911 korun. V rozpočtu na příští rok je na zabezpečení likvidace komunálního odpadu navrženo 43,5 milionu, přičemž v době zpracování vyhlášky byl vybrán poplatek 23,5 milionu korun.

Základní sazba za odpad podle schválené vyhlášky nebude příští rok zvýšena a zůstane na 600 korunách. Lidé starší 65 let budou v Prostějově i příští rok platit 492 korun. Za třetí a další dítě do 16 let rodiny poplatek platit nemusí.

Více peněz za odpad by příští rok neměli zaplatit ani obyvatelé Olomouce. Podle návrhu vyhlášky, který příští týden projedná zastupitelstvo, by poplatek měl zůstat na letošních 660 korunách za osobu. Poplatek za odpad radnice naposledy zvýšila v roce 2013 po devíti letech. Dříve platili obyvatelé Olomouce 492 korun.

Vybrané poplatky ve městech většinou nepokryjí náklady na likvidaci odpadu. Například v Olomouci na jednoho obyvatele nyní činí 859 korun za rok. Dvousetkorunový rozdíl hradí radnice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist