https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/provozovatel-solarnich-elektraren-sunedison-celi-bankrotu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Provozovatel solárních elektráren SunEdison čelí bankrotu

29.3.2016 22:33 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Americký provozovatel solárních elektráren SunEdison, který se označuje za největšího dodavatele zelené energie na světě, stojí kvůli vysoké zadluženosti na pokraji bankrotu. Na "značné riziko" platební neschopnosti firmy SunEdison poukázala dnes její dceřiná společnost TerraForm Global.
 

Akcie SunEdison se dnes propadly o dalších 45 procent na rekordní minimum. K jejich poklesu přispěla i zpráva listu The Wall Street Journal, že firmu vyšetřuje Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) kvůli nadhodnoceným údajům o množství peněžní hotovosti. Komise firmu podezřívá, že na podzim investorům nepravdivě sdělila, že má v hotovostních rezervách více než jednu miliardu dolarů, uvedl WSJ.

SunEdison v minulých letech vedl agresivní strategii akvizic, což firmu zatížilo dluhem téměř 12 miliard dolarů (290 miliard Kč). Firma letos už dvakrát odložila vydání výroční zprávy za loňský rok a tento měsíc uvedla, že ve svých finančních údajích našla nedostatky. Pokud by SunEdison nevydal výroční zprávu do 30. března, porušil by tím dohodu s věřiteli a ti by mohli žádat okamžité splacení úvěrů. Kvůli obavám o finanční situaci firmy SunEdison zrušila nedávno dohodu o odkoupení touto společností firma Vivint Solar.

"Kvůli potížím s likviditou existuje značné riziko, že SunEdison brzy požádá o bankrotovou ochranu," uvedla dnes společnost TerraForm Global, která je samostatnou dceřinou firmou SunEdison s vlastními akciemi. Dodala, že stejně jako sesterská firma TerraForm Power odloží vydání své výroční zprávy za loňský rok.

Akcie SunEdison za posledních 12 měsíců ztratily 95 procent hodnoty a dnes poprvé od uvedení na burzu v roce 1995 sestoupily pod jeden dolar. Tržní hodnota společnosti se tím propadla na zhruba 400 milionů dolarů z deseti miliard dolarů z července 2015.

SunEdison směřuje k bankrotu i přesto, že je jednou z nejvíce dotovaných amerických společností. Odborová skupina Good Jobs First loni uvedla, že SunEdison spolu se svými dceřinými firmami dostal od roku 2000 na federálních subvencích a daňových kreditech od daňových poplatníků téměř 650 milionů dolarů a byl 13. nejvíce subvencovanou firmou v USA.

hp spr


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist