https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/provozy-ktere-zapachem-obtezuji-okoli-mohou-zadat-o-dotace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Provozy, které zápachem obtěžují okolí, mohou žádat o dotace až 50 milionů

5.2.2016 03:20 | PRAHA (ČTK)
Problém podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) vzniká většinou tam, kde se dříve nedomyslelo územní plánování a povolila se průmyslová zástavba v těsné blízkosti obytných domů, anebo se naopak domy dostavěly blíže k továrnám. Ilustrační foto.
Problém podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) vzniká většinou tam, kde se dříve nedomyslelo územní plánování a povolila se průmyslová zástavba v těsné blízkosti obytných domů, anebo se naopak domy dostavěly blíže k továrnám. Ilustrační foto.
Foto | Ma Rui / Flickr
Až 50 milionů korun mohou získat firmy a provozy, které svým zápachem obtěžují okolí či zamořují životní prostředí některými těžkými kovy. Ministerstvo životního prostředí se Státním fondem životního prostředí ode dneška zahájí výzvu. Firmy, města, kraje a veřejné výzkumné instituce tak budou moci do konce 29. dubna posílat úřadu náměty. Informace zveřejnilo ministerstvo na svém webu..
 

Polovinu peněz mohou využít například kompostárny nebo lakovny čili provozovatelé takových zdrojů, kteří způsobují zápach. Jde o podniky, které již dlouho neúspěšně řeší stížnosti na obtěžování zápachem. O dalších 25 milionů korun se mohou ucházet naopak provozy, které vypouštějí do ovzduší těžké kovy, jako třeba olovo, kadmium nebo rtuť. Jsou to zejména malé sklárny.

Problém podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) vzniká většinou tam, kde se dříve nedomyslelo územní plánování a povolila se průmyslová zástavba v těsné blízkosti obytných domů, anebo se naopak domy dostavěly blíže k továrnám.

Ministerstvo podle Brabce historicky poprvé nabízí možnost, aby si podniky mohly dovybavit provozy sofistikovanými technologiemi na odstraňování pachu nad rámec toho, co jim předepisuje evropská i národní legislativa. "Na nová zařízení přispějeme z části, maximálně 60 procenty z celkových nákladů, zbytek si firmy uhradí samy," uvedl ministr.

Projekty se musí uzavřít do konce roku 2019. Žadatel může dostat od půl milionu do 10 milionů korun. Při hodnocení projektů přitom ministerstvo zohlední ty provozy, které se nacházejí přímo v obytné zástavbě nebo v blízkém okolí. Zvýhodněním může být i důkaz, že si lidé z okolí již v minulosti na zápach stěžovali.

mrz rot


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist