https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruduchy-na-dne-mori-chrli-velka-mnozstvi-zlata-blaznu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průduchy na dně moří chrlí velká množství „zlata bláznů“

12.5.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Hydrotermální průduch na mořském dně s vloženým snímkem částice pyritu.
Hydrotermální průduch na mořském dně s vloženým snímkem částice pyritu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hydrotermální průduchy (sopouchy) patří k oblíbeným tématům výzkumů – nyní se vědcům podařilo učinit překvapivý objev. Zjistili, že z nich do mořských hlubin proudí nebývalé množství drobných částic pyritu, nerostu přezdívaného pro svoji zlatavou podobu „zlato bláznů“.
 

Detail částice pyritu.
Detail částice pyritu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Objev, o němž referuje poslední číslo časopisu Nature Geoscience, je převratný v tom, že dává odpověď na nezodpovězenou otázku - odkud berou organismy na dně moří železo.

Nyní už tedy mají odborníci v mnohém jasno. Jde o částice pyritu s průměrem zhruba tisíckrát menším, než je lidský vlas. A i proto tento zdroj železa unikal jejich pozornosti. Věděli sice, že z hydrotermálních průduchů pyrit proudí, avšak předpokládali, že jde jen o poměrně velká částice, které se v podstatě okamžitě usadí na dně.

Tyto nově objevené „nanočástice“ jsou tak malé, že se volně rozptýlí v mořské vodě. Mohou se tak stát klíčovým zdrojem železa pro tamní ekosystémy.

Multivitamín pro oceány

„Je to opravdu fascinují objev,“ říká Barbara Ransomová, jedna z autorek studie. „Tyto částice mohou putovat na velké vzdálenosti a být tak zásadní komponentou pro život v mořích,“ dodává.

Hydrotermální průduchy jsou útvary, které se nacházejí poblíž středooceánských hřbetů. Připomínají termální prameny, jimiž z hlubin zemské kůry proudí velká množství vody obohacené o nejrůznější minerály. Jsou proto významnou součástí ekosystému mořských hlubin - existuje dokonce teorie, že právě v jejich blízkosti se mohl zrodit život na Zemi.

„Pyrit putuje z průduchů a s přibližováním k hladině se z něj postupně uvolňuje železo, a to se tak dostává do oblastí, kde je ho jinak nedostatek. To má obrovský význam pro organismy,“ říká George Luther, další z vědců, kteří se na studii podíleli. „Je to vlastně tak trochu obdoba multivitamínu, které konzumují lidé. Toto funguje jako lék s obsahem železa pro velké části oceánu,“ dodává.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist