https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-nadrze-lipno-ma-pomoci-rustu-populace-candatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum nádrže Lipno má pomoci růstu populace candátů

29.8.2017 01:15 | LIPNO NAD VLTAVOU (ČTK)
Hydrobiologové zahájili rozsáhlý průzkum lipenské nádrže, který má mimo jiné zmapovat stav populace candátů (na obrázku). Každoročně se jich tu líhnou miliony, první rok však přežije jen necelých pět procent. Výrazný úbytek candátů v prvním roce jejich života je způsoben tím, že se malý plůdek stává kořistí dravých ryb.
Hydrobiologové zahájili rozsáhlý průzkum lipenské nádrže, který má mimo jiné zmapovat stav populace candátů (na obrázku). Každoročně se jich tu líhnou miliony, první rok však přežije jen necelých pět procent. Výrazný úbytek candátů v prvním roce jejich života je způsoben tím, že se malý plůdek stává kořistí dravých ryb.
Hydrobiologové včera zahájili rozsáhlý průzkum lipenské nádrže, který má mimo jiné zmapovat stav populace candátů. Každoročně se jich tu líhnou miliony, první rok však přežije jen necelých pět procent. Po roce 2005 se počet candátů v nádrži výrazně snížil a odborníci chtějí na základě průzkumu navrhnout opatření, jak se opět přiblížit původnímu stavu. Včera o tom informovalo Biologické centrum Akademie věd ČR.
 

Výrazný úbytek candátů v prvním roce jejich života je způsoben tím, že se malý plůdek stává kořistí dravých ryb. "Máme k dispozici srovnávací údaje z let 2008 až 2012, kdy byly celkové rybářské úlovky candáta jen zlomkem původního stavu a candát na Lipně rostl velmi pomalu. Analýza loňských údajů ukázala výrazné zlepšení rychlosti růstu," uvedl ředitel Hydrobiologického ústavu Biologického centra AV ČR Jan Kubečka.

Z loňského průzkumu vyplývá, že se proti letům 2008 až 2012 pětkrát až desetkrát zvětšilo množství plůdku candáta. Zlepšila se také jeho potravní základna, kterou tvoří kaprovité a okounovité ryby. Současný průzkum má rovněž zjistit, jak se projevilo loňské zmírnění pravidel lovu na minimální délku nástražní rybky 15 centimetrů. Od roku 2009 to bylo 20 centimetrů. "Když zjistíme, že velkých candátů hodně ubylo, bude to jasným signálem, že odlov je příliš intenzivní," podotkl Kubečka.

Odborníci zkoumají celou nádrž od přítoku až k hrázi. Analyzovat nebudou jen stav candátů, ale celkové složení rybí obsádky včetně potravní základny nedravých ryb a plůdkových společenstev. Poté navrhnou opatření, mezi která patří například úpravy pravidel rybolovu, návrhy vysazování ryb či výpočty očekávané produkce. "Cílem je dosáhnout trvale udržitelného výnosu včetně trofejních úlovků a zároveň ekologicky vyváženého stavu v nádrži," uvedlo biologické centrum.

Loni několik set sportovních rybářů podepsalo petici za záchranu candátů na Lipně. Podle rybářů totiž velcí candáti z Lipna mizí, někteří tvrdili, že candát je tu masově vybíjen a prodává se do restaurací. Nelíbilo se jim, že Český rybářský svaz před loňskou sezonou upravil podmínky pro lov těchto dravých ryb.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist