https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-kolo-senatnich-voleb-noveho-senatora-neprineslo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První kolo senátních voleb nového senátora nepřineslo

17.10.2010 10:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
V prvním kole doplňujících senátních voleb, které se uskutečnilo 15. a 16. října, žádný z politiků nezískal ve svém obvodě nadpoloviční většinu hlasů. Zatím tedy není znám žádný nový senátor. Z kandidátů postupujících do druhého kola největší podporu získaly ČSSD (postup v 22 obvodech) a ODS (postup v 19 obvodech). Doplňovací volby do Senátu se konají v 27 obvodech, obměněna tedy bude třetina z celkového počtu 81 senátorů.
 

Ostatní strany dosáhly podstatně hubenějšího výsledku než sociální nebo občanští demokraté. Zástupci TOP 09 společně se Starosty a nezávislými postoupili do druhého kola v pěti obvodech, ve třech obvodech se to podařilo politikům KDU-ČSL. V severozápadních Čechách na dvou místech bodovali Severočeši.cz, po jednom zástupci pak získali Věci veřejné, politické hnutí Nezávislí a v Pardubicích ještě uspěla nestranička Miluše Horská. Mezi kandidáty ODS, kteří postoupili do druhého kola, je i současný předseda Senátu Přemysl Sobotka, jenž kandiduje v Liberci.

Z kandidátů, kteří se dostali do druhého kola, se životnímu prostředí nebo přírodě výrazněji věnoval Bedřich Moldan. Profesor v oboru ochrana životního prostředí, ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy a bývalý ministr životního prostředí České vlády postoupil do druhého kola za TOP 09 na Praze 6, kde byl dosud senátorem současný ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V obvodu Český Krumlov se do druhého kola dostal dosavadní senátor za ODS Tomáš Jirsa, jinak vytrvalý kritik bezzásahového režimu v jádrové zóně Národního parku Šumava. Na Ústeckoorlicku zase v prvním kole těsně zvítězil Petr Šilar (KDU-ČSL), jenž byl v letech 2000 až 2008 členem Rady Pardubického kraje zodpovědným za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova (členem rady kraje je stále, v současnosti je zodpovědný za neziskový sektor).

K volebním urnám v prvním kole senátních voleb přišlo 44,59 % voličů. Druhé kolo, v němž se v každém obvodě bude vybírat už jen ze dvou kandidátů, se uskuteční za týden, tedy 22. a 23. října.


reklama

 
Další informace |
Podrobné výsledky najdete na speciální stránce Českého statistického úřadu www.volby.cz
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist