https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-mlade-pandy-cervene-opusti-ostravskou-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První mládě pandy červené opustí ostravskou zoo

16.6.2016 13:16 | OSTRAVA (ČTK)
Historicky první odchované mládě pandy červené v ostravské zoologické zahradě, které se narodilo loni v červnu, opustí zahradu. Téměř roční samec bude v pátek v rámci záchovného programu převezen do německé zoo v Halle. Posílit by tak měl chov těchto ohrožených zvířat v lidské péči, řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Připomněla, že panda červená je podle novějších studií jediným žijícím druhem z čeledi pandovití, protože černobílá panda velká je ve skutečnosti specializovaným druhem medvěda a tudíž patří do čeledi medvědovití.

"Panda červená je tajemná a plachá noční šelma. Obývá lesy s bambusovým podrostem v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a jižní Číně. I když jde o šelmu, v jejím jídelníčku převažuje rostlinná potrava, hlavně bambusové listy a výhonky. Kromě toho se živí i různými plody, případně vejci ptáků a drobnými živočichy," uvedla Nováková.

Podle ní se počet pand červených odhaduje na pouhých 10.000 jedinců. Ještě do loňského roku byla panda červená vedená v Červeném seznamu ohrožených druhů jako zranitelný druh. Ukázalo se ale, že její počet ve volné přírodě klesl a panda červená tak byla přeřazena do kategorie ohrožených druhů. "Největší hrozbou je zejména stálý úbytek přirozeného prostředí zvířat v důsledku lidské činnosti. Kvůli této zhoršené situaci se stává chov pand červených v lidské péči ještě významnější pro zachování tohoto druhu pro příští generace," uvedla mluvčí.

Chovatelé v ostravské zoo proto doufají, že se podaří navázat na první úspěšný odchov a v budoucnu v zahradě odchovat i další mláďata.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist