https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-zkousku-dronu-v-brdech-prekazil-silny-vitr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První zkoušku dronů v Brdech překazil silný vítr

1.10.2016 13:39 | OBECNICE (ČTK)
První větší zkoušku dronů v bývalém vojenském prostoru Brdy dnes překazil silný vítr. Záchranáři chtěli bezpilotní letouny použít při simulované letecké nehodě na vrchu Houpák, nakonec ale musel figuranty v prostoru s nevybuchlou municí hledat vrtulník. Cvičení, do nějž se zapojilo šest desítek policistů, hasičů, záchranářů a dalších specialistů, zpočátku provázely i problémy se spojením. Novinářům to na místě řekl ředitel středočeské policie Václav Kučera. Podle něj bude nutné pořádat v oblasti ležící na hranici Středočeského a Plzeňského kraje podobná cvičení častěji.
 

Záchranáři si ověřili, jak by zasahovali na dnešním území chráněné krajinné oblasti v prostoru, který neprošel pyrotechnickou očistou. Cvičení navodilo situaci, kdy je po pádu pětimístného letadla jeden člověk mrtvý, dva zranění a zbylé dva cestující je potřeba najít. K troskám stroje nejprve přijeli dva policisté na čtyřkolkách, poté jejich velitel a postupně i další složky. Cestu k místu neštěstí ale musel nejdříve zkontrolovat pyrotechnik s detektorem.

Policisté chtěli kromě nových čtyřkolek a terénních aut vyzkoušet i malé bezpilotní letouny Brus, které nedávno převzali od Vojenského technického ústavu (VTÚ). Jejich použití ale zatím není možné. "Nebyl dokončen proces registrace, takže ještě nemohou do vzduchu," řekla ČTK mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Zástupci VTÚ proto do Brd přivezli vlastní drony, ani ty ale nakonec nevzlétly. Vítr totiž dopoledne na Houpáku dosahoval rychlosti deset a v nárazech 15 až 18 metrů za vteřinu, což jsou nadlimitní hodnoty. "Bezpilotní prostředek nám létá rámcově do deseti metrů za vteřinu, může létat i za většího větru, ale nesmí to být v poryvech. Musí to být stabilní vítr," upozornil ředitel Vojenského technického ústavu letectva a protivzdušné obrany Petr Novotný. Podle něj by jinak hrozilo zřícení dronů a ohrožení lidí, kteří se do cvičení zapojili.

Bývalý vojenský újezd je od letošního roku chráněnou krajinnou oblastí. Pěším a cykloturistům se ale zatím otevřela jen část území. Veškeré plochy, kde už nebude působit armáda, budou pro veřejnost otevřené až po dokončení povrchového pyrotechnického průzkumu. Termín mají vojáci do konce příštího roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist