https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvnimi-letosnimi-mladaty-liberecke-zoo-jsou-pelikani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prvními letošními mláďaty liberecké zoo jsou pelikáni

9.1.2017 12:33 | LIBEREC (ČTK)
Liberecká zoo chová pelikány bílé od roku 1975, první úspěšný odchov se jí ale povedl až v roce 1999 a poté v dalších deseti letech jen jednou.
Liberecká zoo chová pelikány bílé od roku 1975, první úspěšný odchov se jí ale povedl až v roce 1999 a poté v dalších deseti letech jen jednou.
Foto | Paul Barnard / Flickr
Prvními letošními mláďaty liberecké zoo jsou pelikáni bílí. Ošetřovatelé je zatím krmí ručně směsí rozmixovaných ryb, rodiče by se o ně už nepostarali.
 

Při hnízdění pelikáni hodně snesených vajec rozbíjejí, proto je zahrada nahrazuje dřevěnými podkladky a vejce dává do líhně. "Když se zhruba po měsíci začnou mláďata klubat, tak je dáváme zpět pod rodiče. V tomto případě ale rodiče dřevěné podkladky vyhodili z hnízda," uvedla mluvčí zoo Barbora Tesařová. Jakmile je vajíčko takto znehodnocené, tak se pelikáni k němu nazpět nevrátí. "Jak vypadne z hnízda, tak se o něj pelikáni přestávají starat," dodala Tesařová.

Liberečtí pelikáni snesli 15 vajec, ze dvou se vylíhla mláďata už na konci minulého roku a z dalších dvou na začátku letošního. "Další vejce zkusíme dát zpět pod pelikány. Je u nich šance, že by se to mohlo povést," uvedl liberecký zoolog Jan Hanel.

Liberecká zoo chová pelikány bílé od roku 1975, první úspěšný odchov se jí ale povedl až v roce 1999 a poté v dalších deseti letech jen jednou. Podle Hanela se jim povedlo po roce 2009 vytvořit novou skupinu čtyř samic a šesti samců, s níž jsou výrazně úspěšnější. Mláďata mají nyní každý rok. "Loni jsme měli tři mláďata, před dvěma lety šest," upřesnil zoolog.

Kromě pelikánů bílých chová liberecká zoo ještě pelikány skvrnozobé, což je kriticky ohrožený druh. S jejich chovem začala zoo teprve v roce 2014. "Zatím máme čtyři samice a sháníme samce," dodal Hanel. Pelikány nyní nemohou návštěvníci zahrady vidět, jelikož jsou v zimovišti. Na jezírko v dolní části zahrady se navrátí po skončení zimy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Kuntoš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist