https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/psi-behem-domestikace-ztratili-vlci-schopnost-ucit-se-od-jinych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Psi během domestikace ztratili vlčí schopnost učit se od jiných

4.2.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Schopnost vlků řešit nějaký problém je založena na učení se od ostatních jedinců,“ říká Friederike Rangeová. „Pokud mají možnost odkoukat od jiného jedince řešení, pak jsou velmi úspěšní.“
„Schopnost vlků řešit nějaký problém je založena na učení se od ostatních jedinců,“ říká Friederike Rangeová. „Pokud mají možnost odkoukat od jiného jedince řešení, pak jsou velmi úspěšní.“
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Walter Vorbeck / vetmeduni.ac.at
Psi a vlci jsou blízcí příbuzní. Liší se v několika rysech. Jedním z nich je rozdíl ve způsobu učení se. Vlci mají silně vyvinutou schopnost snadno se učit od jiných zvířat nápodobou. Je to proto, že je život ve smečce nutí kooperovat. Psi během procesu domestikace tuto vlastnost ztratili.
 

Friederike Rangeová z vídeňské Univerzity veterinární medicíny otestovala schopnost učení na 14 vlcích a 15 psích křížencích. A ukázalo se, že vlci mají podstatně lepší schopnost odpozorovat řešení nějakého úkolu. Psům dělal stejný úkol potíže.

„Schopnost vlků řešit nějaký problém je založena na učení se od ostatních jedinců,“ vysvětluje Friederike Rangeová. „Pokud mají možnost odkoukat od jiného jedince řešení, pak jsou velmi úspěšní.“

Všechna testovaná zvířata byla ve věku půl roku. Rangeová po zvířatech chtěla, aby si otevřeli dřevěný box, ve kterém byla ukryta potrava. Každé zvíře vidělo, jak trénovaný pes dveře otevře. Po té, co řešení jednou viděli, zvládli box otevřít všichni vlci. Ze psů si s dveřmi poradili jen čtyři.

Vlci také mnohem častěji použili přesně ten samý způsob, jaký odkoukali od trénovaného zvířete, zatímco psi zkoušeli dveře otevřít pomocí různých přístupů.

Příčinou by mohl být fakt, že psi dospívají pomaleji než vlci. Proto vědci experiment zopakovali se stejnými psi o čtyři měsíce později. Ale výsledek byl stejný. Další částí experimentu naopak bylo zjistit, zda si vlci a psi poradí s úkolem, aniž by jim před tím někdo ukázal řešení. A v tomto případě vlci selhali.

„Jejich schopnost učit se pozorováním je zřejmě daná tím, že vlčí život více závisí na kooperaci se členy své smečky. To je zřejmě důvod, proč dávají větší pozor na to, co dělají jiní vlci,“ říká Rangeová.

Podle ní je pravděpodobné, že soužití lidí a psů je do jisté míry dáno i tím, že vlci umí dobře kooperovat ve skupině. Během procesu domestikace došlo k tomu, že psi přijali jako členy své smečky lidi a přizpůsobili se jejich sociálnímu prostředí. A přitom ztratili schopnost dobře se učit od jiných psů.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist