https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ptaku-popalenych-elektrinou-pribyva-upozornuji-ochranci-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ptáků popálených elektřinou přibývá, upozorňují ochránci přírody

22.4.2016 01:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Udržet při životě se loni podařilo jen 124 popálených zvířat, do přírody se jich vrátilo 58. „Měli štěstí, že je někdo nalezl ihned po úrazu a bezprostředně poté se dostali do záchranné stanice," vysvětluje Zdeňka Nezmeškalová
Udržet při životě se loni podařilo jen 124 popálených zvířat, do přírody se jich vrátilo 58. „Měli štěstí, že je někdo nalezl ihned po úrazu a bezprostředně poté se dostali do záchranné stanice," vysvětluje Zdeňka Nezmeškalová
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP
Přestože ptákům nebezpečné elektrické sloupy z krajiny postupně mizí, ptáků, které elektřina popálila neubývá. Naopak. V záchranných stanicích ptáků, kterým se elektřina stala osudnou, podle Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) loni přibylo. Pro většinu z nich je přitom zásah proudem rozsudkem smrti a ani ti, kteří přežijí se už do volné přírody nevrátí, dodávají ochránci přírody.
 

Na problém s nezabezpečenými sloupy elektrického vedení upozorňují ochránci přírody podle svých slov už desítky let. A mnoho nebezpečných sloupů se i díky jim už podařilo vyměnit. Tempo výměny je však velmi pomalé. Na „sloupech smrti" tak stále zbytečně hynou tisíce ptáků, upozorňuje ČSOP.

Do Národní sítě záchranných stanic, kterou ČSOP koordinuje, se v loňském roce dostalo 714 popálených ptáků. To je podle Zdeňky Nezmeškalové 35 % nárůst oproti předchozímu roku. Třem čtvrtinám takto poraněným ptákům záchranné stanice už nedokáží pomoci, zranění popálením končetin je prakticky neléčitelné a trpícím ptákům mohou zprostředkovat jen rychlou smrt.

Udržet při životě se loni podařilo jen 124 popálených zvířat, do přírody se jich vrátilo 58. „Měli štěstí, že je někdo nalezl ihned po úrazu a bezprostředně poté se dostali do záchranné stanice," vysvětluje Zdeňka Nezmeškalová. Většina z léčených ptáků zůstává s trvalými následky po úrazu v záchranných stanicích v expozičních prostorách. I díky nim se tak o problému nebezpečných sloupů vysokého napětí podle Zdeňky Nezmeškalové dozvídá široká veřejnost.

Popálených zvířat, která nemají to štěstí, že je někdo pod sloupy najde, je ale podle odborníků mnohem více. Zůstávají ležet pod elektrickým vedením mnoho dní. O mnohé z nich se postarají lišky, jiná čeká krutá pomalá smrt v důsledku postupující nekrózy tkání, dehydratace či napadení larvami hmyzu.

Péče o těch 714 popálených ptáků vyšla asi na 1 milion korun. Ve srovnání s jinými pacienty stanic tedy nebyla podle ČSOP drahá. „Zejména proto, že u většiny z nich šlo pouze o náklady na transport, utracení a odvoz do kafilerie,“ konstatuje Zdeňka Nezmeškalová. Energetické společnosti podle jejích slov sice formou darů pár vybraných záchranných stanic podporují, ale odpovědnosti za péči o ptáky poraněné na jejich elektrických zařízeních se zříkají a náklady na ní hradit nehodlají. Většina stanic tak musí hledat jiné finanční zdroje, například dary od svých příznivců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist