https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pyrotechnici-nasli-v-borim-lese-metrovou-delostreleckou-raketu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pyrotechnici našli v Bořím lese metrovou dělostřeleckou raketu

9.2.2018 08:12 | BRNO (ČTK)
V Bořím lese v Lednicko-valtickém areálu v Jihomoravském kraji pyrotechnici 7. února vyzvedli z půlmetrové hloubky dělostřeleckou raketu Wurfgranate 42 ráže 210 mm (na obrázku). Jde zatím o největší nález od roku 2015, kdy podnik Lesy ČR zahájil v areálu pyrotechnický průzkum.
V Bořím lese v Lednicko-valtickém areálu v Jihomoravském kraji pyrotechnici 7. února vyzvedli z půlmetrové hloubky dělostřeleckou raketu Wurfgranate 42 ráže 210 mm (na obrázku). Jde zatím o největší nález od roku 2015, kdy podnik Lesy ČR zahájil v areálu pyrotechnický průzkum.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR, s.p.
V Bořím lese na Břeclavsku pokračuje třetí etapou čištění lesa od munice z druhé světové války, pyrotechnici nyní našli dělostřeleckou raketu delší než metr a těžší než 100 kilogramů. Jde zatím o největší nález od roku 2015. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Pyrotechnici zatím vyčistili 126 hektarů a našli přes 3000 kusů munice. Práce dosud stály osm milionů korun.
 

Nacisté měli za druhé světové války v Bořím lese továrnu Muna. Při osvobozování se ji sovětská armáda rozhodla zlikvidovat a vyhodila ji do povětří. Výbuch rozmetal munici na 750 hektarech. V minulosti se podařilo vyčistit asi 250 hektarů, kde bylo 23.000 kusů munice. Lesy ČR od roku 2015 pracují na vyčištění zbytku.

Pyrotechnici vyzvedli z půlmetrové hloubky dělostřeleckou raketu Wurfgranate 42 ráže 210 milimetrů 7. února. Měří 125 centimetrů a váží 112 kilogramů. "Měla částečně poškozený zapalovač a vyhořelý motor, byla v ní trhavina," popsal stav rakety Jiří Chládek, hlavní pyrotechnik firmy Borgata, která průzkum dělá. Po vyzvednutí ze země odvezla výjimečný nález policejní Pyrotechnická služba.

"Na území České republiky jich bylo zatím objeveno jen několik, také v Bořím lese během někdejších průzkumů," uvedl Chládek. V roce 2016 našli pyrotechnici v Bořím lese granát stejné ráže, tedy 210 milimetrů. Byl ale podstatně menší, měřil 65 centimetrů a vážil 125 kilogramů.

Pro pohon dělostřelecké rakety Wurfgranate 42 ráže 210 milimetrů se používalo 18 kilogramů náplně ve tvaru sedmi trubkových zrn. Hlavice je lisována za tepla a naplněna 9,2 kilogramu výbušniny. Doba hoření motoru trvá 1,8 sekundy. Raketa doletí 7850 metrů při rychlosti 320 metrů za sekundu. "Používala se také ve výzbroji letounu Fw 190 při obraně Německa proti spojeneckým bombardérům. V pozemní verzi se odpaluje z pětihlavňového taženého raketometu," doplnil Chládek.

V Bořím lese se od roku 2015 vyčistilo od munice zatím 125,9 hektaru. Rozpracovaná je parcela o výměře 8,2 hektaru, kde je z poloviny hotovo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist