https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rada-morskych-savcu-konci-na-taliri-ale-o-jejich-zivote-mnoho-nevime
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řada mořských savců končí na talíři, ale o jejich životě mnoho nevíme

2.2.2012 01:59 | PRAHA/ROCKVILLE (Ecomonitor)
Vorvaňovci, sviňuchy, říční delfíni, narvalové, tuleni a lvouni - ti všichni jsou v různých částech světa loveni a konzumováni, aniž by někdo řešil lovné kvóty.
Vorvaňovci, sviňuchy, říční delfíni, narvalové, tuleni a lvouni - ti všichni jsou v různých částech světa loveni a konzumováni, aniž by někdo řešil lovné kvóty.
Zatímco velryby díky žhavé debatě o lovu těchto velkých savců poutají pozornost veřejnosti, o životě dalších mořských savců se toho ví méně. Ochránci zvířat přitom poukazují na to, že osudem celé řady pozoruhodných teplokrevných obyvatel moře je skončit řečeno lapidárně na talíři. Lov, ať už záměrný nebo nechtěný, přitom ohrožuje populace delfínů, narvalů či sviňuch, píše server ScienceDaily.
 

Ochranáři z Wildlife Conservation Society (WCS) spolu se sdružením Okapi Wildlife (OWA) se rozhodli poukázat na problém desítek mořských savců, kteří nemají takovou veřejnou podporu jako velryby. O řadě mořských savců přitom mnoho nevíme, protože se jim věnuje málo vědecké pozornosti.

„Mezinárodní velrybářská komise je příkladem organizace, která vznikla za jedním a konkrétním účelem,“ popisuje situaci Martin D. Robards z WCS. „Jenže omezení lovu, monitoring a regulační opatření sloužící k záchraně velryb vůbec nepostihuje dlouhý seznam ostatních mořských savců. Ti jsou loveni, často cíleně, aniž by někdo zjišťoval nějaké populační kvóty a sledoval, zda je jejich lov udržitelný.“

Posbírat balík statisticky robustní dat, který by mohl reálně odrážet situaci mořských savců, trvalo odborníkům několik let. Data o cílených a náhodných odlovech byly ještě vytříděny tak, aby se odlišily druhy lidmi konzumované od těch, které byly zpracovávány pro jiné účely, například jako krmivo pro zvěř, návnady, nebo pro medicínské účely. Z provedené studie vyplynulo, že od roku 1990 byl alespoň ve 114 zemích světa konzumován některý z 87 druhů mořských savců.

Seznam kulinářsky využívaných druhů obsahuje nejrůznější podivuhodné tvory: vorvaňovce pacifické, sviňuchy černé, jihoasijské říční delfíny, narvaly, tuleně a lvouny. Ti všichni jsou v různých částech světa loveni a konzumováni, aniž by někdo řešil lovné kvóty.

Článek byl uveřejněn 24. 1. 2012 na serveru ScienceDaily pod názvem „Marine Mammals On the Menu in Many Parts of World“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist