Řada mořských savců končí na talíři, ale o jejich životě mnoho nevíme
Ochranáři z Wildlife Conservation Society (WCS) spolu se sdružením Okapi Wildlife (OWA) se rozhodli poukázat na problém desítek mořských savců, kteří nemají takovou veřejnou podporu jako velryby. O řadě mořských savců přitom mnoho nevíme, protože se jim věnuje málo vědecké pozornosti.
„Mezinárodní velrybářská komise je příkladem organizace, která vznikla za jedním a konkrétním účelem,“ popisuje situaci Martin D. Robards z WCS. „Jenže omezení lovu, monitoring a regulační opatření sloužící k záchraně velryb vůbec nepostihuje dlouhý seznam ostatních mořských savců. Ti jsou loveni, často cíleně, aniž by někdo zjišťoval nějaké populační kvóty a sledoval, zda je jejich lov udržitelný.“
Posbírat balík statisticky robustní dat, který by mohl reálně odrážet situaci mořských savců, trvalo odborníkům několik let. Data o cílených a náhodných odlovech byly ještě vytříděny tak, aby se odlišily druhy lidmi konzumované od těch, které byly zpracovávány pro jiné účely, například jako krmivo pro zvěř, návnady, nebo pro medicínské účely. Z provedené studie vyplynulo, že od roku 1990 byl alespoň ve 114 zemích světa konzumován některý z 87 druhů mořských savců.
Seznam kulinářsky využívaných druhů obsahuje nejrůznější podivuhodné tvory: vorvaňovce pacifické, sviňuchy černé, jihoasijské říční delfíny, narvaly, tuleně a lvouny. Ti všichni jsou v různých částech světa loveni a konzumováni, aniž by někdo řešil lovné kvóty.
Článek byl uveřejněn 24. 1. 2012 na serveru ScienceDaily pod názvem „Marine Mammals On the Menu in Many Parts of World“.
reklama