https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radioaktivni-znecisteni-v-dounreay-muze-zabijet-rikaji-vladni-experti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Radioaktivní znečištění v Dounreay může zabíjet, říkají vládní experti

2.4.1999 13:45 | LONDÝN (Reuters)
Radioaktivní znečištění, které se rozptýlilo v okolí problematického nukleárního zařízení v Dounreay může zabít lidi, varoval v úterý 30.března vládní poradce v otázkách zdraví.
 

Experti říkají, že radioaktivní částice nalezené na plážích poblíž Dounreay v severní části Skotska, mohou při požití způsobit i smrt.

"I když pravděpodobnost setkání se s radioaktivní částicí je malá, není to zanedbatelný problém," napsali ve své zprávě zástupci Komise pro zdravotní aspekty radiace v životním prostředí (COMARE).

Zástupci COMARE tvrdí, že minulé postupy ukládání odpadu v Dounreay, které by mělo být uzavřeno do roku 2006, zasluhují vážnou kritiku. Dokud nebude objeven způsob, jakým se částice dostávají do okolního prostředí, měl by být vyvinut obsáhlý monitorovací program.

Radioaktivní částice, které se do okolí dostávají již od 60. let, představují podle členů COMARE reálné nebezpečí. Ale COMARE současně došla k závěru, že problém částic v životním prostředí "neposkytuje realistické vysvětlení vyššího výskytu leukémie u mladých lidí v oblasti Dounreay."

Podle zpráv COMARE matematické modelování ukázalo, že teprve požití přibližně 25 000 částeček by mohlo vyvolat zvýšení výskytu leukémie v této oblasti.

Protijaderné skupiny obviňují jaderný závod za problém se znečištěním.

Vládní experti připouští, že se vyskytli některé pochyby, zda provozovatel zařízení, the United Kingdom Atomic Energy Authority (Úřad pro jadernou energii Spojeného království, je zcela zodpovědný za praktiky, které by dnes nemohly být považované za akceptovatelné.

Ministerstvo pro záležitosti Skotska se donedávna starala o schvalování úrovně radioaktivních úniků.

Zástupci COMARE doufají, že Skotská agentura pro ochranu životního prostředí (SEPA), která převzala zodpovědnost za dohlížení na bezpečnost v Dourneay od zmíněného ministerstva, získá účinnou podporu, aby mohla zabránit opakování předešlých nedostatků.

Od doby kdy SEPA převzala odpovědnost za monitorování úniků v Dounreay, zakázala lov v této oblasti. Mluvčí agentury sdělil, že SEPA vítá vznik zprávy a vyjádřil naději, že přispěje k chystaným zlepšením managementu v Dourneay.

Závod na přepracovaní jaderného odpadu v Dourneay byl od 50. let, kdy byl postaven, příčinou mnohým obav o zdraví a bezpečnost.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist