https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rakouske-nevladni-organizace-protestuji-proti-dostavbe-dukovan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rakouské nevládní organizace protestují proti dostavbě Dukovan

12.1.2018 11:12 (ČTK)
Ve Vídni Dukovany nechtějí.
Ve Vídni Dukovany nechtějí.
Rakouské nevládní organizace protestují proti zamýšlené dostavbě české jaderné elektrárny v Dukovanech. Své námitky chtějí uplatnit i v rámci posuzování vlivu na životní prostředí (proces EIA), o které energetická společnost ČEZ požádala loni v listopadu. Jaderná energie je "technologická zombie", citovala dnes agentura APA z prohlášení ekologických organizací. Už dříve avizovalo devět rakouských spolkových zemí, že rovněž hodlají zaslat českému ministerstvu životního prostředí své odmítavé stanovisko k dostavbě nových jaderných bloků.
 
Dostavba jaderné elektrárny Dukovany je podle nevládních organizací Global 2000 a atomstopp_oberoesterreich nezodpovědná a hospodářsky nesmyslná. Organizace ve společném prohlášení dnes vyjádřily pochybnosti nejen o bezpečnosti a ekologických důsledcích dostavby elektrárny Dukovany, ale upozornily i na údajnou nehospodárnost jaderných elektráren.

"Je stále jasnější, že se technologický zombie, jakým jaderná energie je, dá při životě udržovat je s pomocí masivních subvenci z peněz daňových poplatníků," stojí v prohlášení. To by se mohlo podle organizace Global 2000 týkat i jaderné elektrárny u moravských Dukovan, kde "aliance příznivců dostavby" údajně "hlasitě volá po státním financování".

Bez podpory státu se podle druhé z organizací atomstopp_oberoesterreich nedají v současnosti jaderné elektrárny odpovídající evropským standardům vůbec stavět. To podle nich dokazují příklady maďarské elektrárny Paks či britské Hinkley Point C. Pokud se bude česká vláda zdráhat - jako v případě jihočeské elektrárny Temelín - společnosti ČEZ finančně pomoci, hrozí podle hornorakouské nevládní organizace nebezpečí, "že si bude provozovatel ČEZ pohrávat s myšlenkou levnějších způsobů výstavby a pokusí se šetřit, kde jen bude moci".

Organizace Global 2000 vyzvala, aby úřady zajistily veřejné slyšení za účasti české energetické společnosti ČEZ v Rakousku.

Proti dostavbě jaderných bloků elektrárny Dukovany se staví také všech devět rakouských spolkových zemí. Ve společném prohlášení na konci loňského roku uvedly, že do 15. ledna českému ministerstvu životního prostředí zašlou své odmítavé stanovisko. "Jaderná elektrárna Dukovany leží jen 32 kilometrů od dolnorakouské hranice a v případě nehody ohrožuje Rakousko. Dostavbu striktně odmítáme," uvedl tehdy ministr životní prostředí spolkové země Dolní Rakousy Stephan Pernkopf, který proti jaderné energetice v Česku vystupuje dlouhodobě. Protestovat spolkové země ve svém stanovisku hodlají také proti prosincovému prodloužení licence k dalšímu provozu dukovanských bloků tři a čtyři.

ČEZ v prosincové reakci na oznámený protest spolkových zemí uvedl, že prodloužení licence předcházely miliardové investice do zvyšování bezpečnosti elektrárny.

Elektrárna Dukovany loni vyrobila 11,9 terawatthodiny elektřiny, téměř stejně jako v roce 2016. Produkce byla v obou letech nižší kvůli delším odstávkám spojeným s dokončováním investic a prováděním kontrol a testů vyvolaných přípravou dokumentace k žádostem o povolení dalšího provozu bloků. Firma ČEZ už povolení získala pro všechny čtyři bloky Dukovan. Technici minulý rok v elektrárně také dokončili kontroly svarů.

Rakousko se na základě referenda z roku 1978 rozhodla nezprovoznit svou dokončenou elektrárnu Zwentendorf a trvale se zřekla výroby energie z jádra. Proto se také k jaderným energetickým programům sousedních států staví kriticky.

Také nová rakouská vláda lidovců (ÖVP) a svobodných (FPÖ) ve svém programu slíbila, že použije všechny diplomatické prostředky, aby zabránila prodlužování životnosti jaderných elektráren v sousedních zemích i výstavbě nových bloků. Ministryně zahraničí Karin Kneisslová ale při úterní návštěvě na Slovensku v odpovědi na otázku k tamní jaderné elektrárně Mochovce připomněla unijní legislativu, podle které rozhodování o energetických zdrojích patří jednotlivým státům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TN

Týna N

30.1.2018 20:58
V oblasti jaderné energie bychom se mohli učit od východních velmocí, které jsou mnohem rozumnější, protože dokážou oceňovat benefity jádra. V jaderných elektrárnách máme spolehlivé zdroje, které pokrývají základní výkon, a to bez uhlíkových emisí a bez ohrožování stability sítě. Navíc je to svobodná vůle ČR, jak bude vypadat její energetický mix. Doufám, že se dočkáme dostavby českých jaderných elektráren. Poptávka po elektřině má růst, při vybudování dvou bloků VVER v JE Dukovany by se zajistil jak dostatek elektřiny, tak dostatek pracovních pozic pro dotčený region.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist