https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/recept-na-stoupajici-cenu-benzinu-biopalivo-z-ras-tvrdi-v-usa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Recept na stoupající cenu benzinu? Biopalivo z řas, tvrdí v USA

19.4.2011 02:00 | LOS ANGELES (Ekolist.cz)
Takto vypadají na satelitním snímku obří nádrže s řasami na jihu Kalifornie.
Takto vypadají na satelitním snímku obří nádrže s řasami na jihu Kalifornie.
Foto | PNN / Flickr
Američané od školních let slýchají, že jejich země je nebezpečně závislá na importu ropy: ze zahraničí pochází zhruba polovina z každého barelu, který se v USA spotřebuje. Většina této ropy navíc pochází z politicky nestabilních zemí a nynější stoupající ceny ropy zvedají novou vlnu zájmu o alternativy k „černému zlatu“. Jedna z nich, tvrdí vědci v nové studii, se jmenuje řasy.
 

Vědecký tým podle studie publikované v odborném časopise Water Resources Research nyní došel k závěru, že získávat biopaliva z řas pěstovaných v obřích nádržích je realističtější, než se až doposud soudilo. Tvrdí, že v budoucnosti by tento zdroj dokázal nahradit až 17 procent amerických ropných importů.

„Řasy jsou už nějakou dobu horkým tématem, ale až doposud se nikdo vlastně nepokusil podívat se detailně na to, kolik by z nich vlastně Ameriky mohla získat biopaliv,“ uvedl hydrolog Mark Wigmosta, hlavní autor studie. „Náš výzkum se může stát základem pro další debaty o energetické bezpečnosti.“

Dalším pozoruhodným údajem je například to, že za rok se z hektaru vodní nádrže s řasami dá získat zhruba 80 krát více biopaliv, než z hektaru obilovin, které se též k výrobě používají.

Ale kde vzít vodu?

Již delší dobu je známo, že oleje z řas mohou být velmi cenným zdrojem biopaliv. Úvahy však většinou narážely na to, že pro opravdu rozsáhlé nasazení tohoto alternativního zdroje energie jsou potřeba obrovská kvanta vody.

Jedním ze zásadní zjištění nového výzkumu je konstatování, že pokud by se pro pěstování řas vybraly v rámci USA ty nejvhodnější lokality, je možné množství potřebné vody dramaticky snížit. I proto vědci přišli s nebývale vysokým odhadem, kolik by mohly řasy poskytnou (tedy oněch již zmiňovaných 17 procent importu). Ideální podmínky dle nich mají ty oblasti, které jsou velmi slunné, ale zároveň vlhké – k nim patří například zóny u Mexického zálivu.

„Voda je důležitým faktorem, kterým je třeba se zabývat při debatách o možností využití řas,“ konstatuje Wigmosa. „A existují i další faktory, to je jasné. Řasy mohou být součástí řešení naší závislosti na dovozu ropy. Ale je třeba velmi pečlivě hledat oblasti, kde má cenu nádrže budovat, a dořešit některé technické problémy tak, aby se opravdu podařilo vybudovat velké komerční produkční jednotky.“


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist