https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/recept-na-uspesneho-vudce-delit-se-o-samice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Recept na úspěšného vůdce? Dělit se o samice

21.7.2012 05:40 | ČESKÉ BUDĚJOVICE/ROCKVILLE (Ecomonitor)
Pokud je alfa samec schopen oželet výhradní exkluzivitu přenosu svých vlastních genů, získává za tuto protislužbu cenného pomocníka
Pokud je alfa samec schopen oželet výhradní exkluzivitu přenosu svých vlastních genů, získává za tuto protislužbu cenného pomocníka
Foto | Hulivili / Wikimedia Commons
Být sám na vrcholu se rozhodně vyplácí, ale jak ukazují výsledky terénní studie prováděné na etiopských paviánech dželada, občas je lepší, když se o výhody plynoucí z vedoucího postavení rozdělíte. Alfa samci sice mají exkluzivní přístup k samicím, ale pokud jsou ochotni podělit se s podřízenými samci, zůstanou ve vedení tlupy déle, píše ScienceDaily.
 

Výzkumníci z pensylvánské a michiganské univerzity a z univerzity v Durnhamu tuto překvapivou souvislost objevili při pozorování jednotlivých skupinek paviánů. Známá situace, kde alfa samec, obklopený houfem samic, brání své výsadní právo na páření před dotírajícími níže postavenými samci, totiž nikdy nevyústí v delší a spokojenější život tohoto vůdce. Dříve nebo později je svržen a nahrazen schopnějším jedincem.

Pokud je ale alfa samec schopen oželet výhradní exkluzivitu přenosu svých vlastních genů, a umožní jinému samci, aby se tu a tam také pářil, získává za tuto protislužbu cenného pomocníka. Přidružený beta samec mu totiž pomáhá s obranou samic a jeho postavení před konkurujícími nenechavci. Na základě pětiletého pozorování vědci tvrdí, že „dělící se“ alfa samec přežije déle jako vůdce, a v konečném důsledku po sobě zanechá třikrát více potomků, než jen solitér obklopený samicemi.

Spolupráce není mezi divoce žijícími zvířaty nic neobvyklého, ale pokud jde o přenos genů, tedy rozmnožování a přístup k samicím, jde přátelství mezi samci obvykle stranou. Samci totiž hrají hru „všechno anebo nic“, pářit se může jen jeden. I proto je studie potvrzující kooperaci mezi nepříbuznými samci průlomová. „Můžeme tedy usuzovat, že umožnění páření je forma jakéhosi poplatku, za kterou si alfa samec pronajímá služby podřízeného,“ shrnuje Thorn Bergmann z michiganské univerzity.

„Boj o omezené zdroje, v tomto případě o samice, tedy nemusí vylučovat vzájemné přátelské vazby a spolupráci,“ soudí Noah Snyder-Mackler z pensylvánské univerzity. Konkurující rivalové si mohou být vzájemně prospěšní. Na příkladu dželad lze demonstrovat evoluční vývoj sociálních systémů, zahrnujících do vazeb vzájemné prospěšnosti nepříbuzných samců i mechanismy sdíleného páření.


reklama

 
Další informace |
Článek byl uveřejněn 4.7. 2012 na serveru ScienceDaily.com pod názvem „How Cooperation Can Trump Competition in Monkeys“.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist