https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/recyklace-starych-baterii-mezirocne-vzrostla-o-13-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Recyklace starých baterií meziročně vzrostla o 13 procent

26.6.2016 09:54 | PRAHA (ČTK)
Právě tam, kam chodí lidé nakupovat, se nejsnáze vysloužilé baterie sbírají
Právě tam, kam chodí lidé nakupovat, se nejsnáze vysloužilé baterie sbírají
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Recyklace použitých baterií meziročně v České republice vzrostla o 13 procent. Podobně se oproti roku 2014 zvýšil i sběr do boxů v maloobchodních sítích. Právě tam, kam chodí lidé nakupovat, se nejsnáze vysloužilé baterie sbírají, uvádí společnosti Ecobat. V maloobchodních řetězcích jich loni skončilo 50,2 tuny, což je čtrnáctiprocentní růst oproti předloňskému roku, tedy po zpětném připočtení výsledků Skupiny COOP. ČTK o tom informovala Lucie Pech, která zastupuje firmu Ecobat.
 

V roce 2014 lidé vytřídili podle loňské zprávy firmy pouze 33,1 tuny použitých baterií, které obsahují toxické látky. Od letošního roku jsou zpřísněny evropské limity na 45 procent. Podle ochránců životního prostředí někteří lidé baterie do sběru nenosí kvůli tomu, že jsou moc malé. Sběrné boxy by proto měly být co nejblíže. Nová pravidla pro likvidaci baterií navrhuje ministerstvo životního prostředí v novém zákonu o výrobcích s ukončenou životností, který by se měl brzy dostat na vládu.

Nejvíce baterií, přes deset tun, odevzdali lidé v obchodech COOP, které jsou rozšířeny v regionech. Jako nejlepší prodejnu s 846 kilogramy baterií vyhodnotil sběrný systém pardubický Globus v Poděbradské ulici. Ecobat přitom zajišťuje svoz použitých baterií ze 4300 provozoven obchodních řetězců. COOP tvoří téměř 50 procent sběrných míst v rámci prodejní sítě.

Ve většině maloobchodních řetězců došlo v počtu vybraných baterií k nárůstu, někdy i v desítkách procent. To je příklad Globusu s růstem 46,7 procenta, Lidlu s 41,5 procenta nebo Kauflandu, kde do sběrných boxů přibylo o 38,9 procenta baterií více.

Přestože v některé řetězce poskytují dobré podmínky pro recyklaci, jiné na ni zapomínají. "Například společnost Ahold, která vždy patřila k velkým podporovatelům třídění baterií, zaznamenala v meziročním srovnání pokles o 5,7 procenta," upozornil Kratochvíl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist