https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reditel-np-sumava-povazuje-rozhodnuti-snemovny-za-skvely-vysledek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ředitel NP Šumava považuje rozhodnutí Sněmovny za skvělý výsledek

1.3.2017 11:00 | PRAHA (ČTK)
Hubený řekl, že novela umožní začít ihned pracovat na klíčových koncepčních materiálech, k nimž řadí Zásady péče zonace a návrh klidových území. Jde mu o to, aby se dosáhlo většinové shody v tom, jak má národní park do budoucna vypadat.
Hubený řekl, že novela umožní začít ihned pracovat na klíčových koncepčních materiálech, k nimž řadí Zásady péče zonace a návrh klidových území. Jde mu o to, aby se dosáhlo většinové shody v tom, jak má národní park do budoucna vypadat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavel Pechoušek / NP Šumava
Ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený hodnotí dnešní rozhodnutí Sněmovny o pravidlech pro národní parky jako skvělý výsledek. Novela zklidní atmosféru, řekl dnes Hubený ČTK s tím, že věc ještě nekončí, protože novelu musí podepsat prezident Miloš Zeman. Nová pravidla pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě by měla platit bez úprav Senátu, který chtěl například větší pravomoci pro obce.
 

"Rozum zvítězil a je to pocta matce přírodě, protože šlo o to, jestli příroda v národních parcích má být opravdu příroda, nebo spíš něco jiného. Tahle novela by měla přinést velké zklidnění v rozčeřené atmosféře toho, kam mají národní parky směřovat, kdy část obcí byla pro přírodu a část spíš pro obecní národní park," řekl ČTK Hubený.

Hubený doplnil, že novela umožní začít ihned pracovat na klíčových koncepčních materiálech, k nimž řadí Zásady péče zonace a návrh klidových území. Jde mu o to, aby se dosáhlo většinové shody v tom, jak má národní park do budoucna vypadat. "Když se tato shoda podaří a prosadíme ji, potom bude 15 let klid - nikdo se nebude muset bát, že by nějaký nový ministr nebo nový ředitel vyhlašoval velké nové území bez zásahu nebo že by to území bez zásahu zmenšoval. Novela je velký krok ke stabilitě, ke klidu a k normální práci," řekl Hubený.

Navzdory stanovisku prezidenta Zemana dnes Sněmovna potvrdila původní verzi novely o ochraně přírody a krajiny. Senát chtěl v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Prezident podporoval senátní verzi.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist