https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/referendum-o-odsunu-brnenskeho-nadrazi-je-neplatne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Referendum o odsunu brněnského nádraží je neplatné

10.10.2004 16:56 | BRNO (EkoList)
Výsledek sobotního referenda o odsunu brněnského hlavního nádraží není pro brněnské politiky závazný. Přestože se drtivá většina hlasujících vyslovila proti odsunu nádraží, referenda se celkem zúčastnilo pouze 24,9 procenta oprávněných voličů. Pro platnost referenda je nutná alespoň padesátiprocentní účast.
 

Z 318 038 brněnských voličů přišlo do hlasovacích místností 79 294. Z nich se 67 440 (85,1 %) vyslovilo pro modernizaci nádraží v jeho stávající poloze, zatímco 11 088 (14,0 %) bylo proti, tedy v podstatě souhlasili s přesunem nádraží o asi 800 metrů na jih.

Přesun nádraží podporuje vedení města i hejtman Jihomoravského kraje, proti přesunu je koalice občanských iniciativ Nádraží v centru. Primátor Brna Petr Duchoň pro Českou televizi uvedl, že k výsledku referenda bude přes nízkou účast přihlížet.

Celý projekt přesunu nádraží může nakonec spíše než výsledek referenda zmařit nedostatek financí. Nový místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn totiž považuje za důležitější stavět dálnice než vynaložit desítky miliard na přesun nádraží v Brně.


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist