https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rekonstrukce-hraze-rybnika-u-ase-zlepsi-ochranu-pred-povodni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rekonstrukce hráze rybníka u Aše zlepší ochranu před povodní

18.5.2017 11:30 | AŠ (ČTK)
Nedaleko Vernéřova u Aše začala rekonstrukce hráze rybníka, která má zvýšit ochranu přilehlých obcí před povodněmi. Stavbaři už tam pokáceli stromy, pokračovat budou terénními úpravami, opravou samotné hráze, bezpečnostního přelivu a odtokového koryta. S náklady 4,5 milionu korun jde o jednu z velkých investičních akcí Aše, informoval mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.
 

"Úpravy hráze jsou nutné kvůli tomu, že povodňové riziko pod hrází rybníku skutečně hrozí. Je způsobeno nedostatečnou kapacitou bezpečnostního přepadu nádrže a současně nedostatečnou bezpečností díla samotného rybníku. Rekonstrukcí přelivu se zlepší protipovodňová ochrana obcí Vernéřov a Dolní Paseky," uvedl Vrbata. Díky opravě se zvýší maximální průtok a zároveň se výrazně zlepší technický stav celého díla. Pro přilehlé obce to znamená zmenšení rozsahu případně zaplaveného území.

Zhotovitelská firma podle mluvčího veškeré práce konzultuje s místní organizací Českého rybářského svazu, která má rybník v nájmu. "Maximální pozornost bude věnována pozvolnému vypouštění rybníku kvůli co nejnižšímu úhynu ryb," doplnil Vrbata.

Práce by měly být dokončeny na jaře 2018. Původně měly začít už loni, radnice se ale rozhodla projekt odložit kvůli možnosti získat na něj dotaci. S žádostí do Operačního programu životní prostředí byla Aš úspěšná, z městského rozpočtu tak uhradí pouze 15 procent nákladů.

Rybník leží na toku potoka Bílý Halštrov nedaleko Vernéřova, u křižovatky silnic na Horní Paseky a Mokřiny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist