Jolana Říhová "> Rekonstrukce parku Alejka bude zahájena obnovou jírovcové aleje - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rekonstrukce-parku-alejka-bude-zahajena-obnovou-jirovcove-aleje?sel_ids=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Nadace Proměny: Rekonstrukce parku Alejka bude zahájena obnovou jírovcové aleje

12. února 2009 | Nadace Proměny
Autor: Jolana Říhová, tel: +420 234 768 006
+420 234 768 006, +420 775 654 318
V druhé polovině února začne rozsáhlá rekonstrukce broumovského parku Alejka. Stavebním pracím bude předcházet odborně zajištěné kácení vybraných dřevin a zmlazení keřů v parku. Kompletní obnovy se v letošním roce dočká nejen jírovcová alej pod městskými hradbami, ale celý park o rozloze 2,6 ha.

Dne 16. února 2009 dojde k předání parku firmě Okrasné zahrady arboristika s.r.o. zvolené ve výběrovém řízení, která do konce března provede asanaci vybraných stromů a zmlazení keřů. Pokácena bude jírovcová alej v horní části parku a několik dalších neperspektivních dřevin. Místo nich budou v průběhu rekonstrukce v Alejce vysazeny nové stromy, keře, trvalky a cibuloviny. Vykácená alej bude plně nahrazena nově vysazeným stromořadím ze vzrostlých jírovců v odpovídajících rozestupech. Zajištěna bude další odborná péče a opatření zamezující výskytu klíněnky jírovcové.

Projekt Obnovy parku Alejka, který podporuje nadace PROMĚNY, upozornil na špatný stav aleje a odstartoval její kompletní obnovu. Původní alej založená na začátku 19. století byla v 80. letech minulého století vykácena a nahrazena nesprávně provedenou výsadbou stromů bez odpovídající povýsadbové péče. Stromy dnes proto nemají dostatečný prostor pro svůj růst, trpí mechanickým poškozením a houbovými chorobami. Po odborném posouzení byla jako nejvhodnější řešení navržena jednorázová obnova aleje.

„Začíná proměna Alejky. Pro město Broumov významná akce, protože park se nachází v sousedství základní školy a gymnázia, nedaleko centra města. Ponaučení z kácení kaštanů? Zeleň, stromy vyžadují pravidelnou péči. Pokud se péče zanedbá, následky se těžko napravují," přibližuje chystanou proměnu parku starostka města Broumov, Libuše
Růčková. S ohledem na stav stromů s jednorázovou obnovou aleje souhlasili také účastníci veřejných projednání. Obyvatelé Broumova měli při rozhodování o způsobu řešení obnovy aleje od počátku důležitou úlohu. V anketě mohli lidé ovlivnit výběr druhu stromu pro novou výsadbu. Ze tří odborníkem vytipovaných druhů zvítězil jírovec maďal (kaštan), který má v Alejce téměř dvousetletou tradici.

„Vzhledem k tomu, že se obnova jírovcové aleje po odborném posouzení ukázala jako nezbytná, uspořádali jsme společně s městem Broumov několik akcí na podporu projektu, během kterých jsme se snažili veřejnosti tento zákrok podrobně vysvětlit. Věříme, že další plánované úpravy v parku přesvědčí veřejnost o nezbytnosti prvního kroku k proměně zanedbaného parku," popisuje Gabriela Navrátilová, ředitelka nadace PROMĚNY.

Budoucí podobu Alejky představuje právě probíhající výstava v Infocentru Broumov, která potrvá do 30. dubna 2009. Pro malé i velké příznivce broumovského parku je určen kreslený komiks Alejka v říši divů připomínající důležité události, které proměně parku předcházely a které budou následovat. Aktuální zpravodajství z projektu přibližuje nové číslo nadačního zpravodaje Proměny broumovské Alejky.


Nadace PROMĚNY byla založena 21. listopadu 2005. Jejím posláním je podporovat rozvoj městských parků a veřejné zeleně. Nadační projekty pomáhají vzniku takových parků, které respektují historickou paměť místa a současně jsou živým prostorem, kde se citlivě potkává příroda s člověkem. Záměrem nadace je také usilovat o utváření kladného vztahu lidí k prostředí, ve kterém žijí, a osvětovou činností ukazovat možné cesty k jeho pozitivním proměnám. Nadaci PROMĚNY dlouhodobě podporuje skupina KKCG.

nadace PROMĚNY, t: +420 234 768 001, e: info@nadace-promeny.cz, www.nadace-promeny.cz
kancelář: Nad Krocínkou 55, 190 00 Praha 9; sídlo: Vinohradská 1511/230, 100 00 Praha 10
Jolana Říhová, tel: 420 234 768 006
420 234 768 006, 420 775 654 318
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist