https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ricany-dostanou-od-polskeho-opatowku-tri-zubry-evropske
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Říčany dostanou tři zubry evropské

7.2.2017 15:30 | ŘÍČANY (ČTK)
Zubři jsou řazeni k nejohroženějším druhům zvířat v Evropě. Ilustrační foto.
Zubři jsou řazeni k nejohroženějším druhům zvířat v Evropě. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Tábor
Říčany u Prahy dostanou od partnerského města Opatówku v Polsku dvě samice a jednoho samce zubra evropského. Nový domov by zvířata mohla najít v okolí hájenky u Světic, sdělila ČTK mluvčí radnice Kateřina Lauerová.
 

"Na polské straně byly již podniknuty legislativní kroky k předání tohoto nezvyklého a, nutno podotknout, velmi hodnotného daru. Cena jednoho kusu je kolem půl milionu korun. Jak s tímto darem naložíme, je zatím předmětem úvah a zvažování kladů a záporů," uvedla mluvčí.

S Opatówkem, ležícím nedaleko obchodního a průmyslového centra Kališ, Říčany spolupracují od loňského dubna. Další partnerská města Říčan jsou v Německu, Británii, Francii, Dánsku a Švédsku.

Zubři jsou řazeni k nejohroženějším druhům zvířat v Evropě. Od 14. století zubr patřil mezi zvířata žijící na území současného Česka. Na počátku 20. století ho ale lidé vyhubili.

Světická hájenka slouží jako terénní pracoviště pro výukové programy pro žáky a studenty, vzdělávání pedagogů a osvětové akce pro veřejnost. Při rozsáhlém požáru v létě 2015 v jejím okolí shořelo 2,3 hektaru převážně mladého lesa. Škoda byla tehdy vyčíslena na 600.000 korun. Kvůli oslabení okolního dospělého smrkového porostu byly stromy následně napadeny kůrovcem. Proto loni na podzim těžaři napadené smrky pokáceli.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
khj ver
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist