https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rizeni-na-obnovu-spalovny-v-rybitvi-bylo-opet-preruseno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řízení na obnovu spalovny v Rybitví bylo opět přerušeno

7.6.2016 16:58 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Krajský úřad v Hradci Králové podruhé přerušil na čtyři měsíce správní řízení o vydání integrovaného povolení pro bývalou spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic. O její modernizaci a opětovné zprovoznění usiluje už zhruba deset let společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Ministerstvo životního prostředí potřebuje více času, aby se k žádosti vyjádřilo, řekl ČTK Richard Veselý z odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu. Je ale možné, že celé řízení bude bezpředmětné, Pardubice před časem schválily záměr odkoupení spalovny a chtějí ji zlikvidovat.
 

Královéhradecký krajský úřad stále čeká na závazné stanovisko ministerstva, zda původní posudek o vlivu zařízení na životní prostředí (EIA) z roku 2010 je v souladu s novou evropskou zákonnou úpravou platnou od dubna 2015. Musí rovněž posoudit, zda se nově předložený projekt neliší od původního. Řízení bylo delegováno do Hradce Králové, aby se Pardubický kraj vyhnul možnému nařčení z podjatosti.

Na konci března pardubičtí zastupitelé schválili záměr odkoupit odstavenou spalovnu za 35 milionů korun. Cena je bez započtení likvidace technologií a sanace ekologických zátěží. Radnice si nechává zpracovat znalecký posudek, který zhodnotí cenu zařízení i náklady na vyčištění pozemků. Město chce také získat finanční podporu od kraje a okolních obcí.

Hradecký krajský úřad zatím v řízení o vydání integrovaného povolení pokračuje. "Dosud nebylo skončeno, žadatel zatím od žádosti neustoupil," řekl Veselý.

Původně od roku 1995 provozovala spalovnu chemička Synthesia, protože ale nedodržovala emisní limity, provozovnu o devět let později uzavřela. AVE CZ koupilo odstavené zařízení v roce 2006, od té doby se snaží získat povolení, aby mohla spalovat až 20.000 tun nebezpečného odpadu.

Obnovení spalovny odmítly okolní obce, kraj i Pardubice. Proti zařízení se postavili rovněž místní obyvatelé. Na petici získalo občanské sdružení Stop spalovně v Rybitví, které založili sociální demokraté a zelení, téměř 47.000 podpisů.

Po zamítavém stanovisku EIA firma požádala v roce 2012 o vydání integrovaného povolení, které však nevydal pardubický krajský úřad ani ministerstvo životního prostředí a s žalobou proti tomu společnost u krajského soudu neuspěla. Důvodem byl územní plán, který se stavbou spalovny v Rybitví nepočítal, což neumožnilo vydat územní rozhodnutí o změně stavby spalovny. Firma územní plán napadla soudně, Nejvyšší správní soud poté zrušil v územním plánu pasáž, která spalování odpadu znemožňovala. Později také Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí krajského soudu a ministerstva, která bránila vydání povolení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist